Seitse nippi, kuidas leida koristamiseks motivatsiooni

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kola koguneb kõikvõimalikesse kohtadesse, kapipealsetel laiutab tolm ja mis värvi see meie vaip oligi? On ilmselge, et koristamine nõuab aega ja selleks, et elamine püsiks puhtana, peaks kraamima iga päev. Kuid aega ja jõudu selleks on vaid vähestel tublidel. Kuidas leida motivatsiooni, et taas elamine korda teha? See võib tunduda mõttetu tegevusena, sest möödub vaid nädalake ja kodu tundub olevat täpselt samas seisus kui enne. Ometi on kodutöid, mida lihtsalt ei saa lõputult edasi lükata. Anname mõned head nipid, kuidas end koristustööks pisut paremini motiveerida.

Korista hommikuti

Tegelikult kehtib see muude asjade kohta ka – kui sead endale tegevuseesmärgid just hommikuks ja hakkad asjaga kohe pihta, siis on kõige tõenäolisem, et saad oma töö tehtud kiiremini ja tõhusamalt kui ülejäänud päeva jooksul. Pealegi on ju pärastlõunat korrastatud elamises tunduvalt meeldivam veeta.

Määra ajakava ja pea sellest kinni

Kui koostad endale ajakava ja tegemist vajavate tööde nimekirja (muidugi võimalikult realistliku), siis on igale tegevusele kuluvat aega lihtsam planeerida. Võid teha ka pikaajalise plaani – näiteks paned paika, et igal laupäeval ajavahemikus 10.00–12.00 on koristamisaeg. Kui pärast selle aja möödumist tunned, et sul on jaksu veelgi tõhusamaks ja pikemaks kraamimiseks, siis lase käia! Kui mitte, siis vähemalt tead, et oled endale seatud eesmärgi täitnud.

Loo hea abivahendite süsteem

Pole midagi ebameeldivamat, kui avastad koristamist alustades, et su kraamimisvarustus on üsna kesine – mõni puhastusvahend on parasjagu otsa saanud ja puuduvad nt sobivad puhastuslapid. Kõige parem oleks enne pihta hakkamist luua endale püsiv ja tõhus koristusvahendite süsteem. Hoia varustust ühe koha peal ja mõtle välja süsteem nende kõigi kaasas kandmiseks. Muidu võid avastada, et jooksed kraamimise ajal muudkui tarbetult edasi-tagasi ning kulutad asjatult aega.

Väldi segajaid

Ei ole mingi saladus, et tänapäeval on tähelepanu kõrvale juhtivaid tegureid päris palju. Oled koristushoos, kuid nutitelefon annab heliga märku, et keegi saatis meili või sõnumi? Lugemine võib võtta küll vaid 10 sekundit sinu ajast, kuid viib mõtted parasjagu käsiolevast tegevusest eemale tunduvalt kauemaks. Võid mõneks hetkeks kaotada keskendumisvõime ja seega lükkub lõppeesmärgi saavutamine edasi. Et koristamine ei veniks lõputuks, tasuks kiusatusi vältida ja lülitada mõneks ajaks välja teler, arvuti, tahvelarvuti ja panna ka telefon vaiksele režiimile.

Muusika

Natuke muusikat annab enamasti tööle hoogu juurde ja koristamine on just sobiv tegevus, mille juures oma lemmikmuusikat nautida. Kui aga muusika on sinu jaoks pigem segaja, siis parem väldi seda.

Ära aja taga täiuslikkust

Kas sulle tundub, et paari tunniga kogu elamise koristamine ei ole võimalik, kuna puhastad ainuüksi diivanil olevat plekki 20 minutit? Ja see ei pruugi vaatamata suurele vaevale kuhugi kaduda… Tegelikult on mõistlik kulutada oma aega tõhusamalt, kuna selle 20 minutiga saad tehtud märksa rohkem – puhastada põrandad, pühkida tolmu või panna ära laokil olevaid asju. Ei ole mõtet raisata rohkelt aega ühe pleki peale. Pealegi võib jonnaka plekiga võitlemine tekitada masendust, mis viib motivatsiooni sootuks nulli. Raskete plekkide eemaldamise ja pehme mööbli puhastuse võib jätta asjatundjate hooleks. Vaata rohkem siit: pehme mööbli keemiline puhastus

Premeeri end!

Liiga sageli unustame, et vajame isegi pisikeste saavutuste eest tunnustust. Kui sa oled koristamise lõpetanud, siis oled kindlasti ära teeninud midagi meeldivat. Õhtusöök kohvikus? Hea filmi või raamatu nautimine? Võib-olla tasuks külla kutsuda hoopis hea sõber, sest toad on nüüd ju korras ja külaliste vastuvõtmine on seda murevabam. Kui teha pärast kraamimist midagi meeldivat, siis on ka tulevikus lihtsam asja kallale asuda, sest eelmisest koristusest meenuvad vaid head emotsioonid.

Ilusat kevade jätku ja rohkelt motivatsiooni, mida leiad Puhastusteenuse blogist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles