Viis tavapärast viga, mis su suhet kahjustavad

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Suhtlemine on iga suhte alus. Vahel võime me aga teha väikeseid, kuid väga olulisi vigu, mis võivad tuksi keerata ka kõige edukama partnerluse.

1. Ära lülita teist inimest välja, kuniks sa oma arvamust sõnastad. Vestlus ei ole kordamööda rääkimine ning teise osapoole kuulatamine, et saaksid oma arvamust kujundada. Kui sa ei pühendu täielikult käesolevale vestlusele, ei näita sa partneri suhtes üles austust. See, mida sinul on öelda, on vaid osa vestlusest. Sinu partneri arvamus on ülioluline osa probleemist ja selle lahendusest.

2. Ära anna hinnanguid. Su partner väärib paremat kui hinnanguid, ta väärib ärakuulamist ja mõistmist. Kui sa hakkad hukka mõistma, sulged sa enda ees teed võimalikele lahendustele. See on mitteproduktiivne ning ka sulle ei meeldiks, kui sinusse nii suhtutaks.

3. Kuula aktiivselt ja täielikult. Aktiivne kuulamine on oskus, mida saab ja tulebki õppida. Kuula, mis sulle öeldakse ning mõtesta lahti öeldu tähendus.

4. Eeldamine ei tule kasuks. Eeldamine põhineb tõel, kuid sellisel tõel, mis sobib sulle ja su egole kõige paremini. Ainult siis, kui sa vaatad tõde tervikuna, ja seda, kuidas sinna mahub su partner, on võimalik jõuda produktiivsete lahendusteni.

5. Ära sulgu endasse. Kui tüli kogub hoogu, leiad sa end kaugel oma mugavustsoonist. Sul võib tekkida kiusatus endasse tõmbuda ning vaikida. On okei, kui sa palud partnerilt vestluses pausi, et hinge tõmmata ja pead puhastada, kuid pea meeles, et rääkimise edasilükkamine ja vältimine pole lahendus.

Allikas: Higher Perspective

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles