Retseptisoovitus volbriöö hommikuks: soe võileib juustukastmega

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Epiim / Lauri Laan

Sel kuul Eesti parimaks mõisarestoraniks valitud Põhjaka mõisa koka Märt Metsalliku sõnul pakub peale pidustusi parimat turgutust rammusa juustuga valmistatud krõbe juustusai.

«Soe kihiline juustusai on aegumatu klassika, mille valmistamine ei tohiks küll kellelegi üle jõu käia isegi mitte peojärgsel hommikul – küll aga võiks selle tegemisel eelistada kodumaiseid koostisosi,» soovitab Metsallik, kelle sõnul annab Epiima Eesti juust roale selle õige vana kooli maitse. «Eriti mõnusa tulemuse saavutamiseks võiks peekoni ahjus krõbedaks röstida ja rohkelt kreemjat juustukastet lisada.»

Põhjaka juustusaia tegemiseks:

  • värsket saia 
  • sibulat
  • peekonit
  • juustu
  • magusamat sinepit

Juustukastme valmistamiseks:

  • 50 g võid
  • 50 g jahu
  • 500 ml piima
  • kaks suurt peotäit juustu
  • näpuotsaga soola

Kuidas teha:

Valmista juustukaste. Selleks sulata potis või ja lisa jahu. Sega vispliga kuni need on täielikult segunenud ning saavutanud pisut tumedama värvi. Seejärel lisa piim ning vispelda pidevalt, et kastmesse klimpe ei tekiks. Viimasena lisa riivitud juust, sega korralikult läbi ja lisa sool.

Sooja kihilise juustusaia valmistamiseks määri saiale veidi sinepit ning lao sellele järgemööda krõbe peekon, sibul ja juustuviilud. Sinna vahele lisa ka juustukaste, et tulemus jääks eriti mahlane. Kastme peale vajuta teine saiaviil ning rösti sai võiga määritud pannil mõlemalt poolt kuldpruuniks. Naudi! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles