Kuus tarka nippi, kuidas valida uut pesumasinat

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Iga teine eestimaalane kasutab pesumasinat mitu korda nädalas, näitab uus uuring. See tähendab, et paljudes majapidamistes on pesumasin igapäevaselt asendamatu seade. Olles pesumasinat juba pikki aastaid kasutanud, võiks aga kaaluda, kas ehk on kätte jõudnud aeg usaldada oma riided mõne moodsama ja efektiivsema mudeli kätesse.

Paljud uued pesumasinad on täiustatud selliselt, et need annaks paremad pesutulemused, töötades samal ajal võimalikult energiasäästlikult, keskkonnasõbralikult ja vaikselt. Uue pesumasina valiku lihtsustamiseks pani Samsung kokku mõned praktilised nõuanded.

1. Hinda ruumi võimalusi

Pesumasinat valides on oluline mõelda, kus ta paiknema hakkab – köögis, vannitoas või majapidamisruumis – ning kui suure ala saab masinale eraldada. Kui ruum on piiratud, tasub kaaluda eestlaetavat pesumasinat, mille peal saab omakorda hoiustada erinevaid asju. Kui masina jaoks ettenähtud koht on kitsas, võib kompaktsemaks lahenduseks osutuda pealtlaetav pesumasin. Pesumasinate sügavus vastavalt mudelile varieerub 33 kuni 60 sentimeetrini. Seega, valides pesumasinat mõõda selle sügavus ning jälgi, et kohas, kus masin paiknema hakkab, jääks piisavalt ruumi ka voolikute jaoks. Üldiselt on vajalikud mõõtmed pesumasina kasutusjuhendites kirjas, seega tasub neid lugeda.

2. Mõtle, kui suurt pesumasinat sinu pere vajab

Uuringust ilmnes, et pea iga kümnes Eesti elanik peseb pesu kord päevas. Võib-olla piisaks aga vähematest pesukordadest? Et muuta pesupesemine efektiivsemaks, mõtle enne pesumasina valikut, kui tihti ja kui suures koguses riideid igapäevaselt pesed. Näiteks kui sinu pere on suur ja pestavaid riideid on palju või puutud sagedasti kokku suurte esemete nagu vaipade, laudlinade, voodipesu või saunarätikute pesuga, võiks kaaluda suurema mahutavusega, nt 8-12 kilo mahutavat masinat. Kui pesed pesu harva ja vähe, siis on sobilik väiksema mahutavusega masin.

3. Uuri pesumasina programme ja võimalusi

Pesumasina valik sõltub palju ka riietest, mida enim pestakse ja pere igapäevastest tegevustest. Mõnes peres tuleb igapäevaselt pesta väikelaste või noorte sportlaste määrdunud riideid, teises peres leidub palju õrnemast materjalist, nt siidist riideesemeid. Erinevast materjalist riided vajavad erinevaid pesurežiime, mistõttu tasub kindlasti uurida, milliseid programme masinad pakuvad ning kas need sobivad pere vajadustega. Mõistetavalt on paljude pesupesijate südamed võitnud masinad, mis tagavad kvaliteetsed pesutulemused minimaalse ajaga. Näiteks Samsungi AddWash pesumasin on varustatud spetsiaalse Ecobubble-tehnoloogiaga, mis kombineerib pesuaine õhu ja veega ning tekitab ühtlase mullide kihi, mis imendub kangasse ja pestub sealt ka välja 40 korda kiiremini kui tavapärane vee- ja seebisegu.

4. Energia- ja rahasäästlik pesupesemine

Pesumasinat ostes saad kaasa nö masina «passi», kus on kirjas oluline info pesumasina parameetrite kohta – tõhusus, kiirus, tsentrifuugimine, veetarbimine ja isegi müratase. Kodumasinad jaotuvad seitsmesse energiatõhususe klassi, mida tähistatakse lühenditega A kuni G. Klass A on parim – see mitte ainult ei aita vähendada elektritarbimist, vaid on ka keskkonnasõbralikum. Uued tehnoloogilised lahendused on endaga kaasa toonud lisaks «+» märgistused, mis tähistavad lisatud eeliseid ja/või ökonoomsust. Näiteks pesumasin energiaklassiga A +++ tarbib 32 protsenti vähem energiat kui lihtsalt A-klassi pesumasin. Seega mõtle, mida pesupesemise juures väärtustad ning kas see võiks olla üks masina valikukriteeriumidest.

5. Vali masin, mis ei tekita liigset müra

Samsungi uuringu kohaselt soovib umbes üheksa eestimaalasest kümnest, et pesumasin töötaks vaikselt. Selleks, et hinnata masina mürataset, tuleb uurida masina passi. Pesumasina juhendis on kirjas müratase detsibellides nii pesutsükli kui tsentrifuugimise ajal. Vaikseks võib pidada masinat, mis peseb müratasemega 45 kuni 65 detsibelli. Võrdluseks, et tavapärase külmkapi põhjustatud müra on 50 detsibelli. Tsentrifuugimise ajal töötab vaikne pesumasin amplituudil 60-70 detsibelli, mis on võrreldav tavalise vestlusega.

6. Mõtle, kuidas riideid kuivatada

Pesumasinat valides on üheks oluliseks näitajaks ka masina pöörete arv tsentrifuugimisel. Maksimaalne, mida tootjad pakuvad, on 1600 pööret minutis, kuid nii võimsat tsentrifuugimist pole sageli tarviski. Kui kasutate pesukuivatit või kuivatate pesu õhu käes, ei ole riideid vaja täiesti kuivaks väänata ning seega võib soetada pesumasina, mis pakub väiksema, nt 1200-1400 pöörete arvuga tsentrifuugimist.

*Kokku 500 vastajaga veebipaneeliga küsitlus viidi läbi Samsungi tellimusel 26.02-02.03 uuringukeskuse SKDS poolt 18-74-aastaste Eesti elanike seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles