Miks on kombeks pulmas pruudikimpu visata?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: West Coast Surfer/picture alliance / moodboard

Pulmadega on seotud mitmeid erinevaid traditsioone, mis on alguse saanud väga ammu. Kas sina näiteks tead, miks kannavad pruudid loori? Vanasti tehti seda selleks, et kaitsta pruuti kurjade vaimude eest.

Üks laialt levinud traditsioon on see, et pärast abielutseremooniat viskab pruut oma kimbu pulmakülalistele. Ilmselt oled nii mõneski filmis – või ka pulmas – näinud, kuidas vallalised naised lausa kaklevad selle kimbu nimel, sest usutavasti saab kimbupüüdja järgmisena mehele. Kust on see traditsioon aga tulnud?

Cosmopolitan kirjutab, et antud traditsioon on alguse saanud Inglismaalt, kus usuti, et kui pulmakülalised saavad omale n-ö tükikese pruudist, siis see toob head õnne. Ammustel aegadel tähendas see aga seda, et pulmakülalised võisid lihtsalt pruudi kleidi küljest tükke tõmmata või üritasid tema käest lilli haarata. 

Arvatakse, et pruudikimbu viskamise komme sai alguse sellepärast, et pruut tahtis oma kleiti päästa ja külaliste tähelepanu mujale juhtuda. Ja seda ei saa talle ju pahaks panna, kujuta ise ette, kui kulutad kleidile suure summa ja pulmakülalised rebivad selle lihtsalt katki.

Reuters
Reuters Foto: RADU SIGHETI/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles