«Tervislikud» hommikusöögid, mida võiks vältida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tõenäoliselt oled rohkem kui korra kuulnud seda, et hommikusöök on päeva kõige tähtsam söögikord. Mõnel hommikul oled lausa varem üles ärganud, et korralikult kõht täis süüa, ent kella 11 paiku tunned juba, et energiatase on langenud. Kõlab tuttavalt?

Asi võib olla selles, et sa ei tee hommikusööki valides õigeid valikuid. Cosmopolitan tõi välja mõned hommikusöögid, mis tegelikult pole üldse nii kasulikud, kui oled siiani arvanud.

Mahl

Pakimahlad on üldiselt valmistatud kontsentraadist ja sisaldavad palju suhkrut. Erinevad uurimused on näidanud, et mahlas võib olla sama palju või rohkemgi suhkrut kui limonaadis. Kui armastad hommikuti juua apelsinimahla, siis vaheta see välja hoopis päris apelsini vastu. Apelsinist saad ka vajalikke kiudaineid, mida mahl ei sisalda. 

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Müsli

Poes võib silma jääda üsna mitme tootja müslipakke, kuhu on peale märgitud, et «toode ei sisalda suhkrut», «naturaalne» jne. Ära lase neil siltidel end petta. Tutvu lähemalt müsli toiteväärtusega ja jälgi, et see ei sisaldaks rohkem kui 6 grammi suhkrut ühe portsjoni kohta. Kui pakil on kirjas, et suhkrusisaldus on suurem, jäta see müsli ostmata.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Puuviljasmuuti

Smuuti on tegelikult mõnus hommikune jook, aga kui sinu smuutis on ainult banaan, marjad ja mahl, siis ära arva, et tegemist on täisväärtusliku hommikusöögiga. Muuda oma smuuti valgurikkaks ja lisa sinna näiteks pähkleid, seemneid, pähklivõid, jogurtit, piima või magustamata proteiinipulbrit. Valgud täidavad hästi kõhtu.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Madala rasvasisaldusega jogurt

Tavaliselt tähendab «madala rasvasisaldusega» seda, et rasva kogust on tootes vähendatud, kuid selle arvelt on suurendatud suhkru sisaldust. Tegelikult täidavad rasvad paremini kõhtu kui suhkur, mis võib lihtsalt energiat ajutiselt tõsta ja seejärel kiirelt langetada. Eelista alati pigem rasvaseid jogurteid, kuid ole ettevaatlik maitsestatud jogurtitega, sest tavaliselt ei sisalda need üldse marju ega puuvilju, vaid hoopis kemikaale, mis tekitavad vastava maitse. 

Scanpix
Scanpix Foto: Vida Press

Kiirpudrud

Kiirpudrud sisaldavad hästi peeneks jahvatatud kaerahelbeid, kuna need valmivad kiiremini. Ent tänu sellele on nende glükeemiline indeks kõrgem kui tavalistel kaerahelvestel, mis tähendab seda, et need tõstavad veresuhkru taset kiiremini ega täida kuigi hästi kõhtu. Maitsestatud kiirpudrud võivad sisaldada ka suhkrut ja kunstlikke värvaineid. Pigem ärka hommikul natuke varem ja valmista mõnus puder tavalistest kaerahelvestest. 

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles