USA uuring: valed toitumisharjumused saavad alguse juba lapse esimesel eluaastal

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USAs tehtud suurest tervist ja toitumist analüüsivast uuringust tuli välja, et laste valed toitumisharjumused saavad alguse veel enne, kui lapsed on saanud aastaseks. 

Toitumisnõustaja Heather Neal kirjutab portaalis Babble, et pole mingi saladus, et ameeriklaste toitumisharjumused teevad üsna kurvaks. «Üldiselt pole meie toitumisel mingeid piire, hoolimata sellest, et antud teemal on palju räägitud ja erinevaid programme koostatud. Asi liigub paremuse suunas, aga mitte piisavalt kiiresti,» leiab ta.

Neal tunnistab, et väikestele lastele võib olla keeruline uusi ja tervislikke toite tutvustada, ent see ei tähenda kindlasti seda, et vanemad peaksid või võiksid alla anda. Nealil endal on 4-aastane tütar, kes sööb kinoad ja avokaadot, ent vahel tahab süüa ka kalapulki ja pannkooke. «Ma olen andnud endast parima, et piirata tema suhkru- ja rämpstoidutarbimist, ent isegi 4-aastasena puutub ta nende asjadega väga palju kokku,» kirjutab Neal. 

Sellest, et vanemad toituvad kodus tervislikult, ei pruugi lastele piisata – nad peaksid nägema, et ka nende eakaaslased eelistavad tervislikke toite. «Aga kui lapse eakaaslaste lemmiktoiduks on kartulid ketšupiga, siis ma olen lahingu kaotanud veel enne, kui olen saanud sõdima hakata,» leiab Neal. 

USAs tehtud suuremahulisest uuringust paljastus samuti, et juurviljadest tarbitakse kõige enam just kartuleid, eelkõige friikartulite või krõpsude näol. Samas selgus ka selline kurb tõsiasi, et mõned lapsed söövad juba üheksakuuselt näiteks kooke ja muid maiustusi. Kartulikrõpse ja limonaadi pakuvad mõned vanemad oma lastele siis, kui laps on kõigest aastane. 

Pooled lapsed tarbivad puuvilju vaid mahla kujul ja 30 protsenti lastest ei söö üldse juurvilju. «Karm reaalsus on see, et need valed toitumisharjumused tekivad siis, kui lõpetatakse rinnaga toitmine,» kirjutab Neal. Magusate ja rasvaste toitude tutvustamine lapsele ei tohiks nii varakult veel toimuda, kuid Neal rõhutab, et asi pole mitte lastes, vaid hoopis vanemates.

«Meie oleme need, kes peaksid oma laste tervise eest hoolitsema. Meie peaksime lastele pakkuma parimaid valikuid ja olema neile eeskujuks,» leiab ta. «Me peame näitama lastele, et apelsinid, maasikad ja ka brokoli võib olla väga maitsev. Noored lapsed ei vaja toitumisnõustamist, neile tuleb lihtsalt näidata, et tervislik toit maitseb hästi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles