Kaasana Kadriorgu (1)

Arter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult: Kristi ja Siim Kallas, Kalle ja Marina Kaljurand, Kadi ja Indrek Tarand.
Vasakult: Kristi ja Siim Kallas, Kalle ja Marina Kaljurand, Kadi ja Indrek Tarand. Foto: Tiina Kõrtsini, Andres Putting, Teet Malsroos

Ükski presidendikandidaat pole oma võitluses üksi. Kes on kaaslased nende kõrval? Kas nad üldse tahavad Kadriorgu kolida ja kui tõsiselt suhtuvad oma teise poole võetud või talle omistatud ambitsioonidesse? Arter küsis seda viielt naisele ja ühelt mehelt.

Neljast senisest esileedist – Helle Meri, Ingrid Rüütel, Evelin Ilves ja Ieva Ilves – on maha jäänud oma jäljerida. Mõneti kattuv ja mõneti erinev. Kelle moodi on praegused esikaasa kandidaadid presidendirallis?

«Pealt jää, seest laava,» on Viivi Luike (70) iseloomustanud eravestluses üks kirjamees. Tõepoolest, Viivi Luige seniseid intervjuusid iseloomustab kõige paremini sõna «väljapeetud».

Arteri küsimusele, mida arvab Viivi Luik abikaasa Jaak Jõerüüdi presidendiks pürgimisest, vastas ta, et presidendikampaania on alles nii algusjärgus, et vara on veel midagi öelda. Kas ta aga näeks ennast täiskohaga Kadrioru perenaisena, kui abikaasast saaks president? «Ma ei loobuks kirjutamisest,» kõlas vastus. Kirg kutsetöö vastu ühelt poolt ja loomuomane jahedus välisel suhtlusel teiselt poolt paigutab Viivi Luige Ingrid Rüütli ja Helle Meri vahele.

Viivi Luik on Jaak Jõerüüdiga abielus 1974. aastast. Diplomaadi abikaasana on ta elanud Helsingis, Roomas ja New Yorgis, nii et rahvusvahelist suhtlust tunneb ja esileedi esimese aasta kleidifopaasid ilmselt karta pole. Tema imago ei anna küsimusele «Mis tal seljas oli?» alustki – selleks ta on liiga ilmselgelt oma abikaasa iseseisev partner, kes varjust välja pääsemiseks endale eraldi tähelepanu tõmbama ei pea. Tema 2010. aastal ilmunud romaan «Varjuteater» on pühendatud «JJ-le, on olnud minu kodu maailmas». Viivi Luige tuntuim teos, 1985. aastal ilmunud autobiograafiline romaan «Seitsmes rahukevad» kuulub Eesti kirjandusklassikasse.

Iseseisev Kadi Tarand

Tartu ülikooli ajalooharidusega Kadi Tarandit (49), keda lähem tutvusringkond hüüdvat Käbiks, on abikaasa Indrek iseloomustanud kui erakordselt hea huumorisoonega inimest, ehk seetõttu ei maksagi imestada, et veel paar aastat tagasi nimetas ta ennast kolme lapsega üksikemaks ja võõrtöölise abikaasaks. Oli ja on ju Indrek tööl europarlamendis. Kadi on lisanud, et see on olnud aeg, mil ta pidanud õppima alandlikkust, ning kui ta vajab abi, saab seda sotsiaalvõrgustiku sõpradelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles