Vanemad mõisteti meningiiti haigestunud lapse surmas süüdi

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Stephan ja Collet Stephan 26. aprillil 2016.
David Stephan ja Collet Stephan 26. aprillil 2016. Foto: David Rossiter/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Kanadas Albertas mõisteti kohtus süüdi lapsevanemad, kelle 19-kuune poeg suri ravimata jätmise tõttu meningiiti. Arstide survel jätkub uurimine, millist rolli mängis juhtumis loodusravitseja, kes vanemaid nõustas.

26. aprillil mõisteti Kanadas oma 19-kuuse poja Ezekieli surmas süüdi David ja Collet Stephan, kes  ei taganud lapse ellujäämiseks vajalikke elutingimusi. 2012. aasta märtsis suri laps bakteriaalsesse meningiiti, sest vanemad ei pöördunud õigeaegselt arsti poole ja ravisid teda mittemeditsiiniliste looduslike ravimeetoditega, edastab National Post. 

Mõned tunnid enne lapse surma müüs loodusravija Tracey Tannis lapse emale punase päevakübara tinktuuri, kuid pole selge, kas ta perega ise üldse kohtus. Kohtus tunnistasid lapsevanemad, et pidasid lapse haigust gripiks ja ravisid teda üle kahe nädala tšillipipra, küüslaugu, mädarõika ja teiste looduslike vahenditega. Kui vanemad kutsusid lõpuks kiirabi, oli juba liiga hilja ning lapse hingamine lakkas. Haiglas diagnoositi Ezekielil bakteriaalne meningiit ja ta kuulutati ajusurnuks.

43 arsti on kirjutanud alla avalikule kirjale, milles nõutakse juurdlust, kui palju võis lapsevanemaid mõjutada doktor Tannis. Alberta Loodusravi Arstide Kolledž lubas võtta nõudmist tõsiselt ja algatas sisejuurdluse. 

Kirjas heidetakse doktor Tannisele ette, et ta litsentsitud tervishoiutöötajana ei pakkunud perele vastavat abi. «Alberta elanikud eeldavad, et kõik reguleeritud tervishoiutöötajad, kes nimetavad end doktoriks, ei soovitaks lapsele ravi, kui ei ole talle enne läbivaatust teinud,» seisab kirjas. 

Tannis ei ole ajakirjanike pöördumistele vastanud ning kolledži avalike suhete juhi Beverly Huangi sõnul ei saagi ta seda juurdluse kestel teha. 

Tõendid selle kohta, mida Tannis mõned tunnid enne lapse surma täpselt tegi, on siiani vastuolulised. Karistus määratakse lapsevanematele juuni alguses.

Peaprokurör Lisa Weich sõnas väljaandele Canadian Press, et tegu on erakordselt kurva juhtumiga, sest vanemad armastasid kindlasti oma poega väga palju, kuid nii nagu ta kohtuski ütles, et ole kahjuks armastus alati piisav. Vanemad peavad pakkuma oma lapsele sellist meditsiinilist abi, mida seadus neilt nõuab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles