«Lõhnadeitimine»: kuidas sulle meeldiks partner valida nuuskides?

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Sulle antakse T-särk, mida sa pead kandma kolm päeva – deodoranti või parfüümi ei tohi kasutada. Siis paned sa selle ümbrikusse, saadad ära ning saad vastu väikesed kanganäidised T-särkidest, mida on kandnud potentsiaalne partner. Kui sa leiad neist mõne, mis nuuskides meeldiv tundub, siis palju õnne! Sind ootab põnev pimekohting.

Just nii toimib Smell Dating ehk otsetõlkes lõhnadeitimine. The Guardiani reporter Amber Jamieson proovis omal nahal (või ninal) läbi, mis tunne on sellise projekti kaudu kohtingukaaslast leida ning tõdes, et kümnest saadetud kangatükist olid mõned tõeliselt vastumeelsed ja ajasid isegi öökima. Teisalt osad olid aga jällegi mõnusa aroomiga ning jätsid seksika mulje.

Jamiesonile pakuti välja neli võimalikku kaaslast (neist kaks meest, kaks naist – nuusutades ei anta sulle teada ei sugu, vanust ega muid karakteristikuid, valima pead ainult lõhna põhjal) ning kuigi kohtingust päriselt asja ei saanud, siis füüsiliselt oli pakutud mees talle tõesti meeldiv. Just nagu lõhna põhjal võis järeldada.

Projekti vedaja Tega Brain, kes algatas asja koos New Yorki ülikooli uurija Sam Lavigne’iga, selgitab, et meile tunduvad paremini lõhnavat inimesed, kes on meist geneetiliselt erinevad. Ning kuigi feromoonide uurimine alles käib, ütleb Brain, et meie lõhnaeelistus on otseselt seotud immuunsüsteemidega ning nende omavahelise klapiga. «Me omavahel viskame pooleldi selle üle nalja, aga ehk on tänapäevane nii kõrge lahutuste arv seotud tõsiasjaga, et me kasutame nii palju deodoranti ning ei oska enam hästi partnerit valides lõhnadele toetuda?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles