Suurbritannia raport: väga väike hulk tüdrukutest on heas füüsilises vormis

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Teadlased on kindlaks teinud, et mehed teevad rohkem regulaarselt trenni kui naised ja kahjuks saavad need harjumused alguse juba lapsepõlvest. Organisatsioon Women in Sport koostas raporti, millest selgub, et vaid seitse protsenti tüdrukutest on piisavalt heas füüsilises vormis.

Veelgi enam, kolmandik 12-15-aastastest neidudest on Suurbritannias ülekaalulised. Õnneks on hakatud sellele rohkem tähelepanu pöörama ja on lootust, et olukord on muutumas. Eelpool nimetatud raporti eesmärgiks on nimelt see, et koolid julgustaksid tüdrukuid rohkem sporti tegema ja et kooli kehalise kasvatuse tunnis oleksid kõik lapsed võrdsed, kirjutab Huff Post.

Eelnevad uurimused, mille Women in Sport on läbi viinud, on näidanud, et sooline lõhe poiste ja tüdrukute vahel saab spordivaldkonnas alguse alates 8. eluaastast. 

Viimased kaks aastat on organisatsioon tegelenud sellega, et leida uusi mooduseid, kuidas võiks inspireerida neidusid rohkem sporti tegema. Selle jaoks loodi võrgustik, kuhu kuulub 25 kooli ja organisatsioon aitas koolidel luua tingimusi, mis julgustaksid tüdrukuid rohkem sportima. 

Selgus, et kui tüdrukutel on võimalus rohkem kaasa rääkida, siis naudivad nad ka sportimist palju rohkem. Paljud projektis osalenud koolid on tunnistanud, et füüsiline aktiivsus on õpilaste seas paranenud. Lisaks sellele, et õpilased teevad kehalise kasvatuse tunnis rohkem kaasa, on täheldanud, et tüdrukud on hakanud ka koolivälisel ajal rohkem sportima. Sellised positiivsed muutused on omakorda tõstnud neidude enesehinnangut.

Nüüd plaanib organisatsioon Women in Sport oma haaret laiendada, et tüdrukud üle terve riigi teeksid rohkem sporti. Organisatsioon on loonud programmi nimega Girls Active ja seda hakatakse rakendama 90 koolis üle Suurbritannia. 

Organisatsiooni juht Ruth Holdaway sõnas, et nemad usuvad, et kui tüdrukutel tekib juba noores eas hea suhe spordiga, siis on tõenäoline, et nad teevad trenni ka täiskasvanuks saades ja tänu sellele on nende tervislik seisund parem. 

Liikumise This Girl Can juht Tanya Joseph ütles, et noored tüdrukud võivad oma välimuse suhtes väga tundlikud olla ja kehalise kasvatuse tunnid võivad negatiivseid tundeid veelgi võimendada. «Seega pole mingi ime, et teismeliste seas on niivõrd suur lõhe – poisid teevad rohkem sporti kui tüdrukud,» lausus ta ja lisas, et ka nende liikumine tegeleb sellega, et inimesed liiguksid rohkem ega mõtleks sellele, kui suured, vanad või võimekad nad on. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles