12 nippi, et tõeliselt kehva päevaga toime tulla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sxanpix

Meil kõigil tuleb ette kohutavaid päevi. Kehvad töötulemused, tüli emaga, murettekitav hinnang arstilt või muu peavalu tekitav põhjus võib päeva rikkuda.

Psychologytoday.com pakkus selleks puhuks välja alljärgnevad strateegiad.

Võitle kiusatusega end «lohutada»

Sageli pole valitud «lohutused» meile head. Nauding kestab minuti, kuid sellele järgnevad süütunne, kontrolli kaotamine ja teised negatiivsed tagajärjed süvendavad päeva meeleolu veelgi.

Kui hakkad mõtlema: «Tunnen end paremini, kui joon paar õlut, söön jäätise, teen sigareti, ostan uued püksid,» küsi endalt, kas need tegevused muudavad su enesetunnet tõepoolest paremaks? Tunne võib minna hoopis kehvemaks.

Tee kellelegi teisele head

See tõesti toimib. Ole isetu, kuigi isekatel põhjustel.

Juhi enda mõtted kõrvale

Kui oled löödud, ei pruugi sa meelelahutusele mõeldagi. Näiteks komöödiafilmi või teleseriaali vaatamine on aga hea võimalus pausiks. Hiljem võid tunda, et tuled olukorraga märksa paremini toime.

Korrasta enda ümbrust

Rahusta end korrastades segamini kappi, lohakalt jäetud töölauda või muud. Käegakatsutav tulemus, kontroll ja kord võivad lohutust pakkuda.

Ütle endale, et «vähemalt ma…»

Tee miskit ära. Sul oli küll kehv päev, kuid vähemalt käisid trennis, mängisid lastega, jalutasid koeraga, lugesid pisiperele unejuttu või sorteerisid prügi.

Treening on äärmiselt tõhus tujuparandaja

Ole siiski ettevaatlik trenniga, mis laseb mõttesse jääda. Näiteks halva tujuga jalutama minemine võib lõppeda veelgi kehvema enesetundega, kuna kõndimise ajal saad segamata muremõtteid mõlgutada.

Hoia suhteid

Masendaval päeval on ahvatlev üksindust otsida. Uuringute andmeil parandab aga suhtlemine meeleolu. Seega püüa kohtuda või rääkida inimestega, eriti lähedastega.

Hommik on tõepoolest õhtust targem

Mine varakult voodisse ning alusta järgmist päeva värskelt. Ka unepuudus mõjub meeleolule hävitavalt, seega tuleb kauem magamine ainult kasuks.

Mõtle enda teistele rollidele

Kui tunned end tööl saamatuna, suhtle sõpradest kolleegidega. Kui arvad, et lastevanemate kogu on sinu peale vihane, võta kindlasti osa huviringist, kus kõik sind teavad ja armastavad.

Hinda olukorda suures plaanis

Küsi endalt: «Kas sel on tähtsust kuu aja pärast? Aasta hiljem?» Näiteks tänased paanikat tõstvad maksuteated on aasta pärast ilmselt unustatud.

Kirjuta lugu üles

Kui miski rõhub, võib leida leevendust olukorra kirjapanemisest.

Ole tänulik

Tuleta endale meelde, et kehv päev ei ole veel katastroofiline. Ole tänulik, et see on kõigest «halb» hetkeolukord. Arvatavasti võiks seis veel hullem olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles