Seitse õnnelike inimeste (teaduslikult tõestatud) saladust

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Vahel on raske välja mõelda, mis on täpselt see asi, mis on meil hetkel õnnest puudu. Palgapäev või uus iPhone? Mõnus kohting või õhtu sõpradega? Tegelikult aga loome me ise oma õnne.

Mis on need seitse saladust, mis ühendavad kõiki tõeliselt õnnelikke inimesi?

  1. Investeeri sõpradesse. Teadlased on vaadelnud õnnelikke inimesi ning püüdnud aru saada, mis on neil ühist. Tuleb välja, et õnnelikke inimesi ei ühenda mitte raha, haritus, vanus, rass või sugu – neid ühendavad tugevad sotsiaalsed sidemed. Oskus ja võimalus armastada ja olla armastatud on üks olulisemaid faktoreid, mis meie heaolu elus määrab. Ka kahetseme me enim elus just seda, kui ei veeda aega koos lähedastega, kirjutab Ask Men.
  2. Tegutse mitte vähem, vaid rohkem. Õnnelikemad on inimesed, kel on kiire, aga kes tunnevad, et aeg ei pressi takka. Just seda tõendab uus uuring – inimesed, kel on vähe vaba aega, on rohkem eluga rahul. Muidugi oleme me väsinud ja tahame puhata, aga mitte millegi tegemine pole lahenduseks. Tee seda, milles sa hea oled ja ära igavle!
  3. Ära tee tööd, mis sulle ei meeldi. Sellele järeldusele jõuti Cornelli ülikoolis, kus Karl Pillemer intervjueeris 1500 70-aastast inimest ning pea kõik andsid nad ühest suust nõu: ära raiska oma aega tööle, mida vihkad!
  4. Planeeri oma õnne. On irooniline, et me hindame oma õnne nii väga, aga kohtleme seda kui juhuslikkust, mille otsa kogemata koperdasime. See on lihtsalt rumal – ära oota passiivselt, et õnn sinu juurde jõuaks. Seega pane kalendrisse regulaarselt kirja asju, mis sind õnnelikuks teevad. Millised tegevused sind õnnelikuks teevad? Pane kalendrisse kirja ja lihtsalt tee!
  5. Leia tähendus. Õnn on häguse tähendusega sõna – õnnetunne, mida pakub mõnus jäätis, ei ole võrreldav õnnega, kui sa oled kasvatanud üles lapse, kes saab elus hästi hakkama ja muudab maailma. Me vajame õnnetunnet, aga me vajame oma ellu ka tähendust. Uuringud on näidanud, et õnnetunne ja tähenduslikkus on sarnased, kuid erinevad – õnne võib pakkuda meile ka hea šopingutuur, aga tähenduslikkust pakuvad meile vaid need tegevused, kus me saame väljendada iseennast, teha head ja võtmise asemel pigem anname.
  6. Anna, aga mitte liiga palju. Andmine teeb meid õnnelikumaks kui võtmine. Kui sa aitad teisi nende eesmärkide saavutamisel, toob see sulle rõõmu. Kui sa teed teiste heaks häid asju, võib see sinu nädala õnnelikuks muuta. Aga ära unusta, et ainult andmine kulutab su lõpuks läbi. Kõike mõõdukalt!
  7. Tee vabatahtlikutööd – aga ainult kaks tundi nädalas. Tuleb välja, et maagiline number, mis puudutab endast andmist, on sada tundi aastas. See tähendab kaht tundi nädalas. Uuringud on näidanud, et inimesed, kes teevad vabatahtlikku tööd alla saja tunni või rohkem kui 800 tundi aastas, on vähem õnnelikumad kui need, kes kulutavad selleks 100-800 tundi aastas.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles