Õpetus: viljad, mida saab kergesti potis või peenral kasvatada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selleks, et aknalaual või aias maitsvaid puu- ja juurvilju kasvatada, ei pea tingimata ostma istikuid või seemneid. Paljud viljad saab otse toiduletilt potti pista, tasub vaid teada, mida selleks teha tuleb.

Veggietorials on teinud lihtsa video, kus on näidatud, kuidas erinevaid puu- ja juurvilju ise kasvatada. Näiteks kui oled ostnud ananassi, siis lõika selle lehtedega osa maha – eemalda võimalikult palju söödavat osa – ja tõmba mõned alumised lehed ära. Alles jäänud osa pane veeklaasi nii, et alumine osa ulatuks kenasti vette. Kolme nädala möödudes peaksid lehtedega osal olema all nii pikad juured, et saad selle potti või peenrale kasvama panna.

Foto: SCANPIX

Kui ostad sellerit, lõika altpoolt umbes 7-sentimeetrine tükk maha. Pane see tükk vette seisma nii, et lõigatud pool oleks üleval. Juba kolmandal päeval peaksid märkama, et selleri keskelt on uued võrsed kasvamas. Vahepeal võiksid äärmisi ja vanemaid võrseid eemaldada. Sellerile peaksid alla tekkima juured ja siis on paras aeg see kasvama panna.

Foto: SCANPIX

Ingverijuurt valides võiks silmas pidada, et juurel oleks võimalikult palju mügarikke. Pane ingverijuur potti või peenrasse kasvama nii, et mügarikud oleksid suunatud ülespoole. Umbes 4-6 kuu pärast peaksid saama esimese saagi.

Foto: SCANPIX

Ka küüslauku on väga lihtne ise kasvatada. Vali mõned suuremad küüslauguküüned ja koori võrsepoolsest otsast küüslauguküüs ära. Pista küüned umbes 15 sentimeetriste vahedega peenrasse, kooritud pool peaks jääma ülespoole. Kahe nädala möödudes peaksid märkama juba esimesi varsi peenras sirgumas. 

Foto: www.freepik.com

Talisibulat ei peagi potti istutama, seda võib vabalt kasvatada klaasis. Lõika sibula alumised osad umbes 10 sentimeetri pikkuselt maha ja pane lõigatud osa veega täidetud klaasi. Klaas võiks olla sellisel aknalaual, kuhu paistab palju päikest. Juba viie päeva möödudes peaksid klaasis võrsuma pikad rohelise sibula varred. 

Foto: SCANPIX

Tavalist sibulat saab kasvatada nii, et lõikad juurepoolse osa maha ja istutad selle potti. Juba kolmandal päeval peaks sibula keskelt välja paistma uued rohelised võrsed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles