Tähelepanu, mehed! Targa naisega abiellumine pikendab eluiga

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Eksperdid kinnitavad, et tarkade naistega meeste eluiga on pikem ja õnnelikum, aga sellel kõigel on veel üks boonus.

Tuleb välja, et targad naised aitavad ennetada Alzheimeri tõbe, kuna nendega koosolemine stimuleerib partnerite aju ning aitab ära hoida erinevaid sümptomeid, näiteks mälukaotust, kirjutab Ask Men.

Aberdeeni ülikooli professor Lawrence Whalley ütles aprilli alguses Oxfordis toimunud konverentsil, et on üks asi, mida poistele kunagi ei öelda, aga mida peaks ütlema: «Kui te tahate elada kaua, abielluge intelligentse naisega.»

«Naised, kes oma abikaasasid mõtlema inspireerivad ning neile hea vestlusega väljakutset pakuvad, on justkui dementsuse puhvriks,» selgitas professor. «Pole paremat puhvrit kui intelligentsus.»

Whalley meeskond uuris identseid kaksikuid ning tuli välja, et keskkond – sealhulgas abikaasa valik – mängib suurt rolli selles, kas vanaduses areneb välja dementsus või mitte. Mehed, kelle ajuskaneering näitas dementsuse füüsilisi märke, aga sümptomite all ei kannatanud, olid kõrgema intellektitasemega. Uurijad tõdesid ka, et mõned faktorid aitavad dementsusele kaasa – näiteks perekonnaliikme varajane surm. Whalley sõnul kannatavad näiteks üksikud lapsed, kes kaotavad varases nooruses perekonnaliikmne, 80 aastat hiljem suurema tõenäosusega dementsuse all.

«Uuringud on näidanud, et kui laps kaotab enne viiendat eluaastat oma ema, on see väga oluline riskifaktor. Aga kui last kasvatatakse positiivses keskkonnas ja ta saab pikalt käia koolis, on sellel tugev puhvriefekt dementsuse vastu,» selgitab Whalley.

Eelnevad uuringud on näidanud, et aju saab treenida ristsõnade lahendamisega, lugemisega, muuseumide külastamisega, kuid professor Whalley kinnitab, et elukaaslane, kes intrigeerib, võib neist kõigist olla olulisemgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles