Jooksja vead, mis põhjustavad kaalutõusu (2)

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Jooksmine võiks ju olla lihtne moodus, kuidas kaalust alla võtta. Ometi on paljud jooksuharrastajad kogenud, et nii kui jooksukoormust tõsta, hakkab kaal hoopis tõusma. Milles siis asi?

Jooksutreeninguga seotud kaalutõus ei taba vaid algajaid, tõdeb portaalis Women’s Running spordidietoloog Jackie Dikos, kelle selgitusel ei pruugi suurema kaalu taga alati olla ka rasv, vaid suurem lihasmass. «Seda, kas kaalutõus tuleb rasva või lihaste arvelt, saab aimata treeningtulemuste järgi,» lisab toitumisnõustaja Kate Davis. Teisisõnu, kui tulemused on kehvemad ja sa jooksed varasemast aeglasemalt, ei maksa end veel suuremate lihaste eest kiita. Igal juhul ei pruugi kaalutõus jooksjale meelt mööda olla, mistõttu tasuks üle vaadata, ega sa sa ei tee midagi valesti.

Kas sa magad piisavalt? Kui sa oled hakanud hommikuti varem ärkama, et jõuaksid jooksmas käia, võib olla, et sa näppad aega une arvelt. Ka võib olla, et suurenenud treeningkoormuse tõttu on keha stressis ja nõuab energia taastamiseks rohkem kaloreid. 

Vaata üle oma uneharjumused. Võib-olla piisabki vaid sellest, et lülitad õhtul teleri tund aega varem kinni. Kui tunned, et kurnatus on tingitud puhtalt treeningust, siis tasub ehk oma treeningplaan üle vaadata ja midagi muuta, et jõuaksid piisavalt taastuda. 

Kas sa keskendud liialt kalorite lugemisele? Ehk oled kuulnud, et ühe miili (1, 6 km) jooksmine põletab 100 kilokalorit. Üldiselt võib see nii olla, kuid iga inimese keha ja baasainevahetus on väga erinevad. Kalorite lugemine tuleb kasuks neile, kes tahavad täpsemalt teada, kui palju kaloreid miski toit sisaldab, kuid kaloriarvestus ei tohiks muutuda igapäevaseks kinnisideeks. Nimelt on nõnda oht, et keha loomulikud märguanded jäävad tähelepanuta ja tajud hägustuvad. 

Juhindu rohkem oma näljatundest. Kuula oma keha ja pane tähele märke, mis annavad tegelikult paremini aimu, kui palju tuleks süüa. Tunneta survet oma kõhus, söö aeglaselt ja jälgi, millal pole söömine enam niivõrd nauditav nagu söömisega alustades. 

Kas sa ehk kaalud end liiga tihti? Nii mõnigi pikamaajooksja on hakanud end enne ja pärast jooksu kaaluma, sest avastab, et kaaluvahe võib olla päris suur. See ei pruugi olla väga hea mõte, sest jätab reaalsest kehakaalust vale mulje.

Nimelt võib juhtuda, et kui sa enne pikka jooksu oled eelmisel õhtul söönud rohkem süsivesikuid, siis on hommikuks kaal märgatavalt suurem. See on tegelikult normaalne, sest lihased säilitavad süsivesikutest glükogeeni koos veega, mis tähendab, et number kaalul võib olla pirakam puhtalt vee tõttu. Suure osa sellest võid välja urineerida ja joostes välja higistada. Kui pidevad kaalukõikumised ajavad sind segadusse, siis ära kaalu end nii palju.

Kas sa oled toidu suhtes liialt valiv? Dikose sõnul kipuvad paljud jooksjad toitu «heaks» või «halvaks» lahterdama ning selleks, et maha võtta, väldivad süsivesikuid. Karmide piirangutega on see häda, et kui end pidevalt piitsutada, siis nõrkusehetkedel antakse endale ka rohkem järgi. Ehk et kui sa ei luba endale kausikest pastat, siis isu muudkui tõuseb ja hiljem pugid selle arvelt hoopis rohkem küpsiseid. 

Terviseteadlik jooksja ei keela endale midagi ja kuulab oma organismi märguandeid. Keha vajab mitmekülgset kütet, nii valke, rasvu kui ka süsivesikuid. Makrotoitainete õige tasakaal aitab vältida söömasööstusid ja kontrollimatut isu. 

Kas võib olla, et sa hoopis premeerid end liialt toiduga? Pikamaajooksjad astuvad sageli orki sellega, et lubavad endale ka liiga palju, sest pikk jooks kulutab palju energiat. Aga kui preemiaks on pannkoogid ja sõõrikud, on väga lihtne kaloritega liialdada. 

Pärast kurnavat jooksu söö teadlikult selliseid toitusid, mis taastaks su glükogeenivarud ja aitaks kaasa lihaste taastumisele. Näiteks on hea suupiste pärast jooksu kas õun maapähklivõiga, valgurikas smuuti või täisteratortilla mustade ubade ja avokaadoga. Lõunaks või õhtusöögiks võid nautida vedi friikartuleid või jäätist, sest kui neid toitsuid üldse süüa, siis pika jooksu päeval. Pea aga silmas, et sa ei lubaks endale mitu einet järjest valimatult ja suurtes kogustes kõike, mis silma hakkab, sest nii teed endale karuteene. 

Kas sa jood ja sööd liiga palju ka jooksu ajal? Viimasel ajal on üha rohkem räägitud sellest, et pika jooksu ajal peaks oma energiat taastama juba joostes. Selleks on erinevaid geele, spordijooke, ube ja teisi tooteid. Selliseid tooteid tarbides tuleb olla väga tähelepanelik, kui palju energiat neist saab. Näiteks võib ühes energiageelis olla juba 100 kilokalorit. Lisa sellele veel treeningule eelnev ja järgnev suupiste ning saad kokku korraliku eine kaloraaži. 

Kui sa sööd midagi enne jooksu, siis ei ole tegelikult vaja end jooksu ajal turgutada enne, kui jooksed kauem kui 75 minutit. Lühemate aegade ja distantside puhul piisab enda turgutamiseks puhtast veest. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles