Vale toitumine ei olegi suurim kaalutõusu põhjus

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Väljas söömine või valmistoidu tarbimine ei pruugigi su pihale väga halvasti mõjuda. Vähemalt sellisele järeldusele jõudsid Hispaania teadlased, kes jälgisid kolme aasta jooksul 1800 inimest vanuses 18-60.

Inimestel paluti vastata küsimustele, mis puudutasid nende kehakaalu ja toitumisharjumusi. Järgmise 3,5 aasta jooksul jälgiti samu inimesi ja analüüsiti nende näitajaid. Umbes kolmandik inimestest võttis uuringuperioodi vältel juurde kolm kilogrammi. Kõige rohkem võtsid kaalus juurde need, kes sõid vähemalt kaks korda nädalas teleri ees või kes ei mõelnud enne söögikorda sellele, kui palju nad kavatsevad süüa, kirjutab Huff Post.

Kusjuures teadlased märkasid, et paljud harjumused, mida on siiani peetud ebatervislikeks – valmistoidu tarbimine, snäkkide ostmine, kiirtoidu söömine vähemalt korra nädalas – ei kergitanud tegelikult kehakaalu. 

Ohio State'i ülikooli toitumisekspert Lauren Blake ütles, et need tulemused pole kuigi üllatavad. Blake sõnas, et valmistoit, snäkid ja väljassöömine võivad olla ebatervislikud, aga seda vaid siis, kui inimene teeb ebatervislikke valikuid. Valmistoidu kategooriast leiab ka tervislikke valikuid ja vahepalaks sobivad ideaalselt pähklid. Välja sööma minnes tuleks eelnevalt menüüga tutvuda ja mõelda sellele, kui palju ning mida süüa. 

Blake rõhutas, et nii teleri ees söömine kui ka toidukordade planeerimata jätmine tähendavad seda, et inimene ei söö mõttega. Kui istud teleri ees ja sööd näiteks kartulikrõpse, siis sa ei mõtle parajasti söömisele ega pane tähelegi, kui palju sa tegelikult sööd. Lauren Blake lisas, et tema on näinud suurimaid kaalulangetusi just nende inimeste puhul, kes mõtlevad, mida nad suhu pistavad.

Samas rõhutas Blake, et antud uuringus vaadeldi vaid kehakaalu ja kaalutõusu, kuid jäeti tähelepanuta see, et mõned toidud võivad tervisele siiski kahjulikud olla (näiteks kõrge soolasisaldusega toit võib vererõhku tõsta). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles