Rõõmustav uuring: juurdunud stereotüübid on murenemas (1)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Millegipärast arvatakse veel tänini, et majapidamises on sellised asjad nagu «meestetööd» ja «naistetööd», kuid õnneks näitas hiljutine uuring, et ka need viimased traditsioonilised stereotüübid on purunemas.

Uuringu viis läbi Hillary’s Suurbritannias ja leiti, et mehed teevad aina enam «naiste» töid, näiteks tolmuimejaga koristamine, vooditegemine ja pesupesemine. Naised aga viivad välja prügi, niidavad ja koristavad pööningut – tööd, mida varem peeti meeste marjamaale kuuluvaiks.

Kui paaridelt küsiti, kes teeb nende majas kodutöid, teatas 86 protsenti, et nad on ülesanded omavahel ära jaganud. Ainult 11 protsenti paaridest ütles, et nende kodus teeb majapidamistöid naine, 3 protsenti paaridest ütles, et mees. Üks protsent vastanutest olid aga nii vaprad, et tõdesid: keegi ei tee nende kodus midagi.

Kurb on aga tõsiasi, et neist paaridest, kes on kodutööd ära jaganud, ütles siiski 67 protsenti, et peamiselt lasuvad need naisterahva õlul. Vastanutelt küsiti ka, mida nad peavad majas meeste- või naistealaks. Naiste pärusmaaks peeti kööki, aeda ja kuuri, meeste omaks aga garaaži, vannituba ja kuuri.

Hillary’s esindaja Helen Turnbull sõnas, et kuigi räägitakse võrdsest panustamisest, on selge, et paljudes suhetes kannab siiski peamist taaka naine. «See ei ole liiga suur üllatus, aga kindlasti tasub kodutööde jaotuse üle jätkuvalt rääkida.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles