Trendihoiatus: stressis teksa!

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicole Trunfio seksikas maailmarändur narmakoti, carmenipluusi ja kaabulotuga.
Nicole Trunfio seksikas maailmarändur narmakoti, carmenipluusi ja kaabulotuga. Foto: Bulls

Katkised rõivad kannavad selget mässumeelsuse sõnumit. Oh ei, see pole viide, et vaesel kodanikul on püksid jalas ära lagunenud ja tal napib raha uute ostmiseks. Trendi võimendajad omavad kõik miljonitesse küündivaid pangakontosid. Samuti saab poest trendikuuma teksapaari ühes kõigi lõhede, rebendite ja aukudega kenasti kätte. Mille vastu siis mässatakse?

Teksa on ülemaailmne rahvarõivas, mida kannavad kõik. Mugav ja piisavalt pretensioonitu, hea ükskõik mis puhul jalga tõmmata. Teisalt on teksa ka tundlik indikaator, mille pealt hästi näha, mis meeleolud on õhus. Kustkohast ja miks on maailma moeareenile karanud katkirebitud teksased? Miks pole äkitselt pea ainsatki endast lugu pidavat staari, kes neid ei kannaks?

Foto: Bulls

Tänapäeva inimeste suurimaid probleeme on mugavast jõudeelust tingitud igavus ja selle sisustamiseks otsitakse innukalt pseudotegevusi. Ummistatakse Instagrami oma feik-fantastilise elu esitlemisega ning püütakse kaasa säutsuda õilsatele heategevusalgatustele, millesse tegelikult ei süveneta. Maailmas leidub küll ja veel, mille vastu mässata, kuid näimine ja feikimine on hoopis lihtsam. Ka rebitud teksade kandmises ei peitu sügavamat sõnumit pseudomässust. Kaasa räägib muidugi ka inimese liigiomane kopeerimisiha. Kõik teevad nii, nagu teevad kõik. Miks? Sest kõik teevad.

Kes on süüdi?

Praegu aga näitab moeteravik selgelt 90ndate suunas ning just see ongi varjatud alltekst, miks teksamaastiku tuliseim teema on just räsitud ja rebitud look.

Grungeaja stiilikunnid eesotsas Kurt Cobainiga loivasid lõhkises teksas ringi põhjusel, et nad lihtsalt ei viitsinud riietumisega tegeleda. Õieti oli see tema hüperandekas ja enesehävituslikus maailmas ilmselt väikseim mure, millega tegeleda. Hoolimatult cool hoiak ütleb: ma olen vaba, piirid pole mulle, reeglid minu jaoks ei kehti. Ja just see suhtumine ahvatlebki tänapäeva kodanikke. Teksatrendid on muust moemaastikust veidi erineva vereringega, sest saavad alati alguse ikoonidest, mitte moelavalt. Ning nüüdki on grunge taas tulemises süüdi tähed – Miley Cyrus, Lady Gaga, Justin Bieber, Gwen Stefani, Jessica Alba, Olivia Palermo ja loomulikult kogu pesakond Kardashiane, kes üksteise järel narmendavates teksades nii lavale, punasele vaibale kui ka tänavatele marssisid. Ning tänapäeva infojagamisvõimaluste juures võttis see kõik vaid silmapilgu, et igasse maailma nurka ja iga fashionista’ni jõuda.

Alles äsja seilasime retrolainel ja hästi unustatud vana tundus kõige uuem ja cool’im. 70ndate hõngulised koomiliselt kumerad tikkeread ja alt laienevad sääred, teisalt 50ndate Marlon Brando matšolik teksa ja teksakeelde tõlgitud pin-up. Praegu aga näitab moeteravik selgelt 90ndate suunas ning just see ongi varjatud alltekst, miks teksamaastiku tuliseim teema on just räsitud ja rebitud look.

Kuidas kanda?

Originaalis täiendasid lõhkist teksapaari ruudulised särgid, lodumütsid ja sorakil juuksed, ehk mitte grammigi glamuuri ega sätitust. Nüüd on asjad osalt vastupidi – vastandlikud stiilisõnumid näivad olevat lausa eesmärk omaette. Ehk et olgugi kets lõhkisele teksale parim paarimees, sobib seda sama hästi kanda kõrge kontsaga kinga ja edeva nabapluusiga. Aga sõltumata sellest, kui palju aega sa komplekti kokkusobitamisele kulutad, sättimise maitset ei tohi asjal juures olla! Lõhkist teksat kanname ju vabaduseihast, jäägu siis ka tervik piisavalt hooletuks ja seksikalt juhuslikuks.

Milline stiilivõti siis igal juhul välja veaks? Näiteks sportlik punk, kus tennised ja dressikad sõbrustavad metall-lukkude ja raskepäraste detailidega. Hästi töötab ka nomaadide stiil, milles katkist teksapaari täiendavad etnilise moega hõlstid, vabad pluusid-tuunikad, mustrid ja narmad. Või kui kuraasi on rohkem, kanna katkist püksipaari tõhusa glamuurikustutajana, mis pidulikumagi terviku uljalt hooletuks muudab. Kui tunned, et oled konservatiivsusse kinni jäänud, võib lihtsas rõivatükis sisalduv rebel loomus olla hea link, mille kaudu oma ulakama poolega taas kontakti saada. Ja lõppude lõpuks – kellele see liigne korralikkus ja reeglite orjamine nii väga kasuks tuleb?

Kus rebitud teksat kanda?

Tõele au andes – just nendesamade narmendavate reite ja välja vaatavate põlvedega moelemmikute eest on stiiliõpikud alati hoiatanud, nii et tööle ära nendes küll nägu näita! Kas see tõde kehtib ka tänapäeval, kus nii töökeskkond, tööstiil kui ka tavad on kõik järjest pea peale pööratud? Sõltub sellest, kus ja kellena töötad. Kui visiitkaardil tuleb hoida asjalikkust ja esinduslikkust ning tegutsetakse konservatiivsemas sfääris, tasuks moekas rebitud teksapaar tõepoolest tööväliseid tunde ootama panna. Aga kui askeldad loomingulises sfääris, näiteks disainis või meelelahutuses, ei pane ükski äripartner vähest rebituks pahaks.

Teksa on originaalis sõna otseses mõttes töörõivas – karm ja vastupidav kangas, millest meisterdatud pükstes oli hea kullakaevanduses rassida. Tänapäeval on trend algsest kaunis kaugele triivinud ja teksa paikneb täpselt töö- ja vaba aja maailma piirjoonel. Ehk omamoodi on õigus neil, kes usuvad, et teksat tohib kanda igal pool ja igal ajal, ehkki see sõltub nii kandja natuurist ja rollist kui ka püksipaari stiilist.

Vabale päevale, õhtule sõpradega või festivalimeeleolule lisab selline stiilivalik aga kindlasti tubli annuse vabameelsust. Lisaks on need mugavad – usu, mõni plekk ei tee rebendite meres küll kellelegi muret. Inimesed käituvad neis pükstes ka märgatavalt vabamalt. Kui kanges kostüümis võetakse otsekui iseenesest ka jäigem hoiak, siis grungepükstes on hea murule potsatada, kükitada, pikki samme teha, ronida... Võtta vastu kõik ulakused, mida elu pakub.

Suvekaabu Asos.com; päikeseprillid H&M; nööri ja nööpidega kee Ted Baker; kirju tuunika Mango; naba paljastav dressikas ja maika Topshop.com; narmastega märss Mango; katkised teksad Topshop.com; Ralph Laureni papud ABC King.
Suvekaabu Asos.com; päikeseprillid H&M; nööri ja nööpidega kee Ted Baker; kirju tuunika Mango; naba paljastav dressikas ja maika Topshop.com; narmastega märss Mango; katkised teksad Topshop.com; Ralph Laureni papud ABC King. Foto: Tootjad
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles