Kuidas saavad vanemad oma laste edule kaasa aidata?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Andy ja Jamie Murray on Suurbritannias tuntud edukate tennisistidena. Nende ema, Judy Murray, kes varem oli ka poiste treener, jagab nõuandeid, kuidas lapsevanemad saavad oma võsukeste edule kaasa aidata.

Kuigi mõned võivad väita, et Judy Murray oli emana üsna nõudlik, ei saa eitada, et midagi on see naine siiski õigesti teinud, sest tema mõlemad pojad on spordimaailmas väga edukad. Milliseid nõuandeid jagaks Judy Murray teistele vanematele? Good Housekeeping pani kirja mõned tema nõuanded.

Andy ja Judy Murray (PA Wire)
Andy ja Judy Murray (PA Wire) Foto: Adam Davy/PA Wire/Press Association Images

1. Ära kunagi mõtle enda elu ohverdamisele

«Ma olin suure surve all, kuid ma ei mõelnud sellele kunagi kui ohverdusele,» sõnas Murray. «Ma jäin aastate jooksul ilma mõnest perekondlikust sündmusest, näiteks pulmadest ja sünnipäevadest, aga ma pidin seda poegade nimel tegema.»

2. Ära kunagi näita lastele, et oled stressis

«Vahepeal oli majanduslik olukord üsna raske, aga ma ei näidanud poistele kunagi, et ma muretsen. Vanemana pead sa jäätma mulje, et oled rahulik ja vaoshoitud, kuigi tegelikult rabeled pere nimel,» ütles ta.

3. Ära kunagi näita välja hirmu

Andy ja Jamie olid mõlemad Dunblane'is koolis, kui kooli tuli relvastatud mees, kes tappis 16 õpilast ja ühe õpetaja. Judy Murray meenutab seda kui ühte raskematest asjadest, mida ta on pidanud üle elama, ent ta teadis, et poisid olid liiga noored selleks, et asja tõsidust mõista. «Lapsed on kui käsnad, nad haaravad igast võnkest kinni, seega ma ei rääkinud sellest kunagi nende juuresolekul ja vahetasin kanalit, kui sellest räägiti teleris.»

4. Tõuka lapsi nende mugavustsoonist välja

«Mulle meeldivad väljakutsed, minu jaoks on need kui takistused, mida ületada ja mille pärast ei tasu muretseda. Ja ma olen õpetanud ka oma lapsi samamoodi mõtlema,» lausus Murray. «Kui ma oleksin kuulanud kõiki neid, kes ütlesid, et ma olen hull, kui saadan Andy Hispaaniasse tenniseakadeemiasse ja et Šoti mängija ei saa kunagi maailmas edukaks ning et ma raiskan oma aega ja raha, siis poleks mu poeg kunagi oma täit potentsiaali saavutanud.»

5. Luba lastel lõbutseda

«Vahel võtavad vanemad asju liiga tõsiselt. Kui nad tahavad, et lastel oleks lõbus, siis peaksid vanemad veidi rõõmsameelsemad olema,» nentis Murray.

Judy Murray (PA Wire)
Judy Murray (PA Wire) Foto: Adam Davy/PA Wire/Press Association Images

6. Õpeta lastele häid kombeid

«Ma olen oma poegade üle väga uhke, sest nad on head ja mõistlikud mehed, kes käituvad korralikult ning väärikalt,» sõnas Murray ja lisas, et kahjuks ei saa kõigi noorte sportlaste kohta sama öelda.

7. Ole uhke, et sa oled laste suhtes ambitsioonikas

«Mehi kiidetakse selle eest, kui nad on võistlushimulised ja ambitsioonikad, kuid naisi kiputakse selle eest kritiseerima. Seda tuleb muuta,» ütles Murray ja sõnas, et tema ei kavatse enda võistlushimulise iseloomu eest kellegi käest vabandust paluda. «Ma pole kunagi ärgitanud oma lapsi tegema midagi, mida nad teha ei taha. Ma olen lihtsalt aidanud neil olla parimad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles