Üksindus võib tervisele ohtlik olla (2)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vahel on tunne, et tahaks lihtsalt üksinda olla. Tänu sotsiaalmeediale oleme teiste eludega niivõrd hästi kursis ja ka teiste jaoks pidevalt kättesaadavad, seega pole mingi ime, et see mõjub kurnavalt ja tekitab tahtmist omaette kodus telerit vaadata. Aga üksinda olemine ei tohiks saada harjumuseks.

Nimelt viisid teadlased läbi uurimused, millest selgus, et üksindus on seotud suurenenud südamehaiguste riskiga nii meestel kui naistel. Näiteks leiti, et üksindus võib tõsta südamerabanduse riski lausa 32 protsendi võrra, kirjutab Good Housekeeping.

Uurimuste jaoks koguti 18 aasta vältel andmeid 181 006 inimeselt. Kokku viidi läbi 23 uurimust, millest 18 keskendusid sotsiaalsele isoleeritusele, kolm analüüsisid üksindust ja kaks sidusid üksinduse ning sotsiaalse isoleerituse. 

Inimestel paluti täita küsimustikke, et kindlaks teha, kui üksildaselt nad end tunnevad ja kui sageli sõpradega kokku saavad. Seejärel vaadeldi inimeste tervislikku seisundit läbi aastate. 

Uurimuste kokkuvõttes märkisid teadlased, et üksindus võib tõepoolest tervisele ohtlik olla, sest see võib viia tõsiste südamehaigusteni. Vajad veel mõnda põhjust, miks täna sõpradele helistada ja kokku saada?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles