Viis saladust, mida sa ei tohiks kunagi paljastada

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Alati ei ole sinu parimates huvides iseendast kõike paljastada. On palju infot, mis pole avaldamiseks tarvilik ning võib kergelt tekitada valearvamusi. Endast pidevalt rääkimine on hea viis, kuidas paisutada oma ego ülisuureks ning inimesi endast eemale tõugata.

Higher Perspective tegi väikese nimekirja teemadest, millest seltskonnas rääkima asudes võiksid kõigepealt mõelda: miks sa seda teed ja mida saavutada üritad?

  1. Elustiili üksikasjad. Me kõik püüame oma elujärge parandada ning kuigi on suurepärane, et sul lõpuks õnnestus kümme kilo maha võtta või saada ametikõrgendust, ei tasuks sellega edvistada. Muidugi tasub oma elust rääkida lähedastega, aga kui sa teed seda selleks, et end vaid tänu teiste kiitusele ja reaktsioonidele hästi tunda, ei ela sa enam elu iseendale.
  2. Perekondlikud konfliktid. Kõigi perekondades on probleeme ning väljaspool seisjad ei tea kõiki üksikasju. Lihtsalt seetõttu, et sina võid enda poolt valjult arutada, ei tähenda, et asjasse puutuvad isikud ei võiks tunda piinlikkust või häbi. Negatiivsuse lisamine ei aita olukorda lahendada ning las konfidentsiaalne informatsioon ikka jääb selleks. On väga suur vahe, kas muredest rääkimine on produktiivne või mitte. Kui olukord on ohtlik ja murettekitav, on normaalne, et jagad seda terapeudi või sõbraga, et hingelt ära saada ning natuke värskemat perspektiivi ellu tuua. Aga lihtsalt juttude levitamine, et mustata – see pole okei.
  3. Valgustus. Kui sa oled leidnud oma elus midagi, mis on tekitanud sinus kirgastumise tunde, on paremaid viise, kuidas sellest rääkida, kui et lihtsalt kõigile teatada, kui valgustunud ja tark sa nüüd oled. Sama kehtib tarkuse ja hariduse kohta. Ära käi ringi ning jaga nõu, kui seda pole küsitud. Kui keegi tahab su arvamust, siis nad seda ka sul paluvad jagada.
  4. Kordasaadetud heateod. Heategude mõte peaks olema, et sa ei oota selle eest midagi vastu. Kui sa aga muudkui jutustad, kuidas sa oled vaat et pühak, ei näita sa teiste vastu üles austust. Kõik eeldavadki, et sa oled hea inimene. Umbes nagu keegi ei kiida sind iga päev, et sa mürki ei joo – sa ei peakski seda jooma, see on ju ilmselge. Sama kehtib heaks inimeseks olemise kohta.
  5. Oma suurimad ambitsioonid. Uuringud on näidanud, et kui sa räägid oma plaanidest ja teed seda põhjalikkusega, tunneb su aju, et on juba suure hulga tööd ära teinud ning sul kaob motivatsioon. Pidev ambitsioonide läbihekseldamine on järelikult halva mõjuga ning võtab tuule tiibadest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles