Mis on polüamooria ja kellele see sobib?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kuna polüamooria ja teised avatud suhte variatsioonid muutuvad järjest populaarsemaks, lisandub aina inimesi, kes otsivad internetist selleteemalist infot. Polüamooria ei sobi kindlasti kõigile: see on sotsiaalselt hukka mõistetud ning emotsionaalselt ja logistiliselt oluliselt keerulisem kui monogaamne suhe.

Polüamooria – kreeka sõnast poly (tõlkes: palju, mitu) ja ladinakeelsest amor (tõlkes: armastus) on praktika ja kiindumussuhe, mille puhul tunnistatakse rohkem kui ühte samaaegset intiimsuhet, ollakse teadlik kõigi teiste olemasolust ja nõustutakse selle olukorraga.

Põhimõtteliselt on tegu eetilise polügaamiaga, suhtega, kus täiskasvanud inimene armastab rohkem kui ühte täiskasvanut.

Tahaksid teada, kas polüamooria võiks olla midagi sinu jaoks? Kas sa oled see, kelle jaoks polüamooria plussid võiksid üles kaaluda väikesed emotsionaalsed ja logistilised takistused? Ulakas Kaunitar vahendab küsimustikku, mis aitab selles selgusele jõuda. Küsi, vasta ja tee järeldused:

1. Kas sa tegelikult tahad avatud suhet?

Kuigi see küsimus paistab iseenesestmõistetav, siis tihti nõustutakse avatud suhtega, kuigi seda ei taheta. Kuigi Hugh Hefner väidab, et monogaamsus ei ole inimestele omane, siis suur osa naistest siiski otsib elus seda üht ja ainsat: oma printsi valgel hobusel. On uuritud, et tihti kipuvad avatud suhtes olevad inimesed olema ekstraverdid. Kas tegu on siis teatud tüüpi iseloomuomadusega, mis kaasneb ekstravertsusega? Ühest vastust sellele ei ole. Igatahes tasub endalt küsida, kas üheaegselt mitme erineva inimesega armu- ja intiimsuhtes olemine tundub natukenegi põnev? Kui vastuseks on kindel «ei», pole ka erilist lootust, et avatud suhted sinu ellu midagi head tooksid. Avatud suhtes olemine on sinu valik, mitte kellegi teise, seega ole enda vastu aus!

2. Kas sinu suhe on stabiilne ja õnnelik?

Kui sa oled hetkel monogaamses suhtes ja soovid seda avada uutele tulijatele, küsi endalt, kas tegu on kindla suhtega? Kas sina ja su partner armastate ja hindate teineteist, kas teie suhtes on olulisel kohal lähedus, kas te olete oma eluga rahul ja teil pole mõtteski lahku minna? Need küsimused on olulised selleks, et mõista, kas tahate polüamoorset/polügaamset suhet õigetel põhjustel. Ärge võtke oma suhtesse uusi inimesi lootuses parandada katkist suhet või lootuses pääseda halvast suhtest – suure tõenäosusega lõpeb see suure katastroofi, tüli ja pisaratega.

3. Kas sa suhtled meelsasti seksi ja suhete teemal?

Avatud suhtes on kommunikatsioonil väga oluline roll. Sa pead olema valmis täielikuks avameelsuseks: esiteks pead tunnistama, et soovid suhtesse veel kedagi. Kuid see on alles algus, sest rääkida tuleb ka teineteise vajadustest, ihadest ja piiridest, millest ei soovita üle astuda; samuti tuleb kokku leppida reeglid ja sõlmida kokkulepped; omaette väljakutseks on toimetulek konfliktolukordade, armukadeduse ja vihaga. On inimesi, kes sulguvad endasse iga probleemi korral ja ka neid, kes ei oska teist poolt kuulata. Kui sinu suhtlusoskus pole kiita ja meelsamini jätad probleemid teise inimese kanda, võib avatud suhe kaasa tuua palju valu kõigile osapooltele.

4. Kui armukade sa oled?

Tihti arvatakse, et avatud suhe õnnestub vaid siis, kui suhtes on inimesed, kelle jaoks armukadedus on võõras nähtus. See pole päris tõsi, sest ka toimivates avatud suhetes esineb armukadedust. Polüamooria ei eelda armukadeduse puudumist, aga kindlasti on avatud suhtel suuremad šansid õnnestuda, kui selles osalevad inimesed on pigem mõõdukalt kui väga armukadedad. Kui sa aga juba tead ette, et ei suudaks oma kallimat näha teisega koos, siis polüamooria ei ole kindlasti sinu jaoks.

5. Kui klammerduv sa oled?

Mõtle oma eelmiste romantiliste suhete peale ja vasta ausalt, mil määral järgmised väited peavad paika sinu puhul: «Ma olen mures, et minu kallim ei hooli minust nii palju, kui mina temast»; «Ma vajan pidevat tõestust selle kohta, et mu kallim armastab mind»; «Ma muretsen pidevalt, et mind hüljatakse». Kui need tunded on sulle tuttavad, võid sa kippuda klammerduma, sest kardad hülgamist. Hirm hülgamise ees ei sobi kokku avatud suhtega. Hiljutised uuringud näitasid, et avatud suhetes olevad klammerdujad olid vähem rahul oma suhtega, kui monogaamses suhtes olevad sama iseloomuomadusega inimesed. Sama uuring mitteklammerduvate inimeste hulgas näitas, et nende jaoks polnud vahet, kas suhe oli monogaamne või polüamoorne.

6. Kui paindlik sa oled muutuste suhtes?

Avatud suhtes on oluline kehtestada reeglid: kes, kellega, millal, kus ja kuidas suhtleb. Aga ka paberile kirjapandud reeglites võib tulla vajadus muudatusi sisse viia, sest võib juhtuda, et üks osapooltest tõlgendab reegleid teisiti kui teine osapool. Samuti võivad soovid, vajadused ja piirid ajapikku muutuda. On äärmiselt oluline, et mõlemad partnerid oleksid paindlikud ja vastutulelikud vajalike muudatuste suhtes. Mõnede jaoks on see lihtne, teised aga näevad muutunud soovides ohtu oma suhtele. Mida paindlikum sa muutuste suhtes oled, seda lihtsam on sul hakkama saada avatud suhtes esilekerkivate küsimustega.

7. Kui hästi sa tuled toime oma emotsioonidega?

Ükskõik kui palju sa planeerid, suhtled ja reegleid kehtestad, on avatud suhtes soodsat pinnast negatiivsete emotsioonide tekkele rohkem kui monogaamses suhtes. Armukadedus, viha, hirm, ebakindlus ja pettumus on vaid osa neist. Mõned meist on selliste emotsioonide üle kontrolli saavutamises osavamad kui teised. Kogenumad tunnevad juba kaugelt ära probleeme tekitava situatsiooni ja püüavad seda vältida. Kui raske emotsioon on juba tekkinud, on võimalik sellest üle saada hea huumoriga või kui hetkeks aeg maha võtta ja tekkinud situatsiooni kõrvalt vaadata. Mõni hoiab end tegevuses muude asjadega, kuni on rahunenud ja valmis probleemist kõnelema. Kuid on ka teine grupp inimesi, kes negatiivsete emotsioonide tekkides kaotavad igasuguse kontrolli oma käitumise ja sõnade üle. Selline emotsionaalne plahvatus võib halvimal juhul kaasa tuua vägivalla, paanilise muretsemise, ennasthävitava käitumise või madala enesehinnangu väga pikaks ajaks. Kui sa ei suuda tulla toime oma emotsioonidega, tasuks sul järele mõelda, kas polüamoorne suhe on väärt seda, et sa enesevalituse kaotad ja endale või teistele liiga teed.

8. Kas sul on inimesi, kes sind toetavad?

Kuigi järjest rohkem inimesi julgeb avalikult rääkida oma alternatiivsest elustiilist ja suhetest, pole meie ühiskond veel valmis avatud suhteid mõistma. Avatud suhetes olevaid inimesi peetakse haigeteks, ebanormaalseteks, amoraalseteks ja isekateks. Kuigi kohati võib olla nauditav ühiskonnanormidele vastuastumine, siis uuringud näitavad, et inimestel, kes peavad varjama oma suhteid või tunnevad hukkamõistu oma valikute pärast, on nõrgem tervis, madalam enesehinnang, nad ei suuda suhteid hoida, tarbivad mõnuaineid ja on kaitsmata vahekordades. Kui sa usud, et polüamooria on õige eluviis sinu jaoks, leia inimesed, kes sind selle valiku juures mõistavad ja toetavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles