Ebakindlatel inimestel edenevad kohtingud paremini

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui küsida, millised inimesed enam muljet avaldavad, eelistatakse üldjuhul enesekindlaid ebakindlatele. Sellest hoolimata ei valita reaalses elus kaaslasteks ilmtingimata enesekindlaid inimesi - põhjuseks võib seejuures olla käitumine tutvumise alguses, näitab hiljutine uuring.

Ameerikas läbiviidud uuringu kohaselt on kohtingutel edukamad just ebakindlamad inimesed. Parimad flirtijad on tavaliselt need, kes vajavad teiste heakskiitu ja tunnustust – teisisõnu ebakindlad inimesed, vahendas New York Magazine. Nad pingutavad enesekindlatest inimestest märksa rohkem.

Claudia Brumbaugh' juhitud uuringust võttis osa 146 tudengit, kelle peal viidi läbi erinevaid videoteste. Uurijad tegid järeldusi erinevate inimtüüpide käitumiste kohta potentsiaalsete kohtingukaaslastega suheldes, võib lugeda uuringu selgitustest.

Ebakindlad inimesed pingutavad rohkem

Selleks, et oma kaaslastes huvi tekitada, näitasid kartlikumad ja endassetõmbunud inimesed end sooja, kütkestava ja humoorika isikuna. Uuringu tulemuste põhjal võib järeldada, et ebakindlatel inimestel on hulk kohtingutaktikaid ja positiivseid omadusi, mida nad toovad ka esile, et võita enda poole kaaslast võimalikuks romantiliseks suhteks.

Ebakindel inimene on tundlikum selle osas, kuidas teised temasse suhtuvad, ja seetõttu on ta valmis rohkem pingutama, vältides liialt endast või tööst rääkimist ning tehes hea mulje jätmiseks hoopis komplimente ja nalju, vahendas New York Magazine.

Kui enesekindel inimene ei muretse kuigi palju tunnustuse pärast, sest arvab endast niigi hästi, siis ebakindel inimene jälgib teraselt, kuidas partner ennast mingist teemast rääkides tunneb, olles valmis teemat vahetama. Enesekindel inimene võib seevastu kõhklematult rääkida oma tööst ega pinguta spetsiaalselt hea mulje jätmise pärast.

Ebakindlad inimesed ei paistnud silma mitte üksnes oskusega atraktiivsed olla, vaid nad suutsid seda ka rohkem esile tuua kui enesekindlad inimesed. Uuringu koostajate sõnul ei saa selle põhjal siiski teha järeldust, et enesekindlad inimesed oleksid ebameeldivad või -huvitavad. Lihtsalt viimastel ei ole nii suurt vajadust panustada tutvumisel enda heast küljest näitamisele.

Oht võib järgneda hilisemates suhetes

Uuringu üks järeldusi oli, et ebakindlad inimesed suudavad romantiliste suhete puhul end kokku võtta ja näidata end oma tugevatest külgedest, mis kompenseerivad ebakindlust. Liiatigi on väike närveerimine esimeste kohtumiste puhul täiesti normaalne.

Samas pöörati uuringus tähelepanu võimalikele ohtudele suhte arenedes. Suhte alguses on motivatsioon pingutamise jätkamiseks suurem ja võimalikud isikuomaduste puudused ei pruugi kohe välja tulla. «Hilisemates suhetes võib reaalsus anda suure hoobi, kui negatiivsed küljed tulevad kaaslases rohkem ilmsiks ja ebakõlad suurenevad,» kirjutati uuringus.

«Ebakindlus võib viia selliste probleemideni nagu puudulik suhtlus, lisaks on just kartlikumad inimesed väga armukadedad,» ütles Brumbaugh New York Magazine'ile. Mida närvilisem või arglikum isik oli, seda osavamalt ta endast hea mulje suutis jätta, olles atraktiivse kaaslase suhtes väga tähelepanelik.

Hea huumorimeelega juhtisid ebakindlad inimesed tähelepanu eemale kartlikkuselt või närvilisuselt. Närvilistele isikutele oli omane ka suurem jutukus, piire tundmata, et millest ja kui palju rääkida. Endassetõmbunud isikud olid suutelised kohtingul isegi puudutusi jagama, näitamaks, et tunnevad end mugavalt teiste läheduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles