Kolm peamist nippi, kuidas valida uut panni (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kvaliteetne pann on iga perenaise asendamatu abimees köögis, kuid selle valimine võib laia valiku ja arvukate tootjatega poeriiuli juures osutuda üsna keeruliseks. 

Fiskarsi köögitarvikute spetsialist Marika Mella jagab soovitusi, mis aitavad leida õiget panni kiiresti ning tagavad selle võimalikult pika kasutusea.

1.       Alusta pliidi tüübist

Eesti kodudes on enamasti kasutusel elektrilised, keraamilised, gaasi- või uuemad induktsioonpliidid. Vastavalt sellele tuleb valida ka uut panni, sest näiteks gaasipliidi jaoks mõeldud pann ei pruugi olla sobiv induktsioonpliidil kasutamiseks.

«Iga pann on optimeeritud mingi kindla pliiditüübi jaoks. See võimaldab tuua tootes esile selle parimad omadused ning tagab kvaliteetsele pannile pika eluea. Ostja jaoks teeb selles küsimuses otsustamise lihtsamaks pannide pakenditel olevad viited pliiditüüpidele, millel tooted kasutatavad on,» selgitas Mella.

2.       Pööra tähelepanu panni materjalile

Põhilised materjalid, mida kasutatakse pannide valmistamisel, on roostevaba teras, alumiinium ja malm. Roostevabast terasest pann on vastupidav ning seda on lihtne hooldada. Alumiiniumpanni eelis seisneb selle heas soojusjuhtivuses ning malmist pann talub kolmest kõige paremini kuumust, mistõttu on seda hõlpsasti võimalik kasutada ka näiteks ahjus.

«Kui teile meeldivad kiiresti valmivad road, siis soovitan valida alumiiniumpanni, mis soojeneb kiiresti ning suudab kuumutada toitu ka panni sisekülgede kaudu. Hõrkude ahjuroogade armastajad peaksid aga valima pigem malmpanni, sest sellega saab valmistada tummisemaid pannipadasid või ahjupraade,» ütles Mella.

3.       Panni põhja paksus määrab ära roa väljanägemise

Õhukese põhjaga pann võib olla hea toidu soojendamiseks, kuid krõbeda kuldpruuni kooriku suudab tagada siiski vaid paksupõhjaline pann. Mella sõnul lisab kuldne koorik toidule mõnusa meki ja tekstuuri, mida ei ole võimalik saavutada õhukese põhjaga panni kasutades. Ühtlasi lahendab panni piisav paksus ka toidu nakkuvuse mure.

«Parima koosluse annavad kvaliteetse mittenakkuva kattega paksupõhjalised pannid, mille külge on pea võimatu toitu külge kõrvetada. Sellele vaatamata tuleb aga mistahes panni kasutades meeles pidada, et liigse kuumutamise eest ei ole neist ükski kaitstud ning uue panni n-ö sissepõletamise vajadus on kõigest müüt,» lisas Mella.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles