Kuidas vältida püsimeigiga kaasnevaid ohtusid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Püsimeik on naistele üks tore asi, mis jätab ära igapäevase pikema meikimise ja lubab ennast hästi tunda ka voodis kallima kõrval ärgates. Selle tegemine aga on veidi komplitseeritum, sest kindlasti peab seda tegema pädev tehnik, muidu võivad tagajärjed hulluks kujuneda. 

Täpsemalt räägib püsimeigi ohtudest tuntud ilulooja, T&M Ilusalongi omanik Merilin Markov-Valm.

Millised on ohud, mis kaasnevad püsimeigiga?

Algatuseks räägiksin loo sellest, kuidas ma istusin täiesti erapooletute naisterahvastega teetassi taga ning arutlesime püsimeigi üle ja tekkis küsimus, kas püsimeik on tervisele ja ilule hea ning kas teda on kasulik teha. Suhteliselt kiiresti tekkis mul mõte, et kui ma järgmisel päeval tööle lähen, teen uuriva statistika. Panin T&M Ilusalongi Facebooki lehele üles teavituse ning tegin flaieri sooduskampaaniaga, et kõik naised, kes soovivad enda ebaõnnestunud püsimeiki parandada või korrigeerida, saavad enda kulmud korda poole hinnaga. Ajad täitusid juba poole tunni jooksul, mis näitas seda, et rikutud kulmudega naisi on väga palju.

Palju on juttu tehtud sellest, et püsimeik on ohtlik, aga seda ta on siis, kui me eksime ära mittepädevate püsimeigi tegijate juurde. Kui hetkel rääkida Eestist, siis on neid tekkinud nagu seeni pärast vihma. 

Samuti on vale arusaam, et need, kes ennast sajaprotsendiliselt ei reklaami, ei ole nii pädevad. Tihtipeale neil, kellel on tööpäevad tööd täis, ei ole aegagi ennast reklaamida. Tasub võtta ühendust välja valitud tehnikuga, saata julgelt meil ja kindlasti saate pildid, mida soovite. Valesti tehtud protseduur võib endaga kaasa tuua palju paksu pahandust. 

Järjest enam on tekkinud koduseid tehnikuid — kui ohtlik või ohutu see on?

Ma ütleks algatuseks nii, et minu jaoks ei ole vahet, kas on kusagile korrusmajja tehtud ilutuba või on tehtud kodusalong, vahe hakkab tegijast, kas ta on professionaalne või ei ole. Paraku elu näitab seda, et mõningatel kodustel tehnikutel ei ole diplomeid, ei ole sertifikaati, et seda tööd teostada. Tihti inimesed õpivad ise Youtube’i kaudu, ostavad aparaadid ja hakkavad oma tuttavate peal harjutama, mis on kõige südametum asi, sest need tuttavad on pärast kliendid, kes käivad rikutud kulmudega ringi. 

Kodus võib teha, aga seal peab olema selleks ettenähtud ruum ja koht, sest kui me räägime seadustest, siis tervisekaitse ei mõtle neid niisama välja, vaid selleks, et kaitsta kliente. Esmatähtis oleks protseduuriks vastav ruum ja puhtus, sest kui seda tööd teha mittesobivas keskkonnas, võivad tagajärjed olla ebameeldivad. 

20 aastat iluvaldkonnas on näidanud, et kõik kodused tegijad kas kaotavad kliendid, lõpetavad töö või liiguvad edasi salongi tööle. Ilutubade puhul kas laiendatakse või kolitakse ilusalongi, mis on igati õige lahendus, sest me elame 21. sajandil ning aeg on teha koostööd partneritega ja olla inimeste seas. Nii on kõigil suuremad šansid areneda ja olla paremad. Tuleb jagada teadmisi ning sellega tagada ka endale rohkem tarkusi. Kui me ei räägi ega ei kuule midagi, siis kokkuvõttes muutuvad kodused tegijad ohtlikuks.

Millised on kõige hullemad tagajärjed valesti tehtud püsimeigil?

Kui püsimeigi tegemist aastaid tagasi alustati, siis püsimeik oli justkui tattoo. Esimene väga moodne kulmu stiil oli «täidetud kulm». Kulm täideti kogu eskiisi ulatuses seestpoolt pigmendiga, kuid  kui tehnik ei ole vilunud ja tema käeasetus või  tugevus on vale, siis ta teeb liiga jõulisi liigutusi ja kraabib sellega kliendi naha ära. Püsimeigi puhul tugevate hõõrde liigutustega võib karvanääps saada viga ja välja langeda.

Eelmisel nädalal käis meil klient, kellele tehti viis aastat tagasi täidetud kulmud ning vale tehnika tagajärjel oli tekkinud liignahk. Õnnega koos on need kliendid, kellel kulmukarvad vale tehnika puhul alles jäävad ja liignahk ei ole nähtav. Halvimal juhul on vaja kirurgilist sekkumist. 

Kui palju peaks inimene uurima enda tehniku tausta ja kuidas?

Kindlasti peab uurima, aga see ei tähenda seda, et tehnik, kes on alles alustanud, teeb kehva tööd, kindlasti mitte. Kuna ma ise koolitan, siis kindlasti ma ei väljasta õpilasele enne diplomit, kui ma näen, et ta teeb oma tööd hästi. Igal baaskoolitusel peab olema õppekava, mille järgi õpilasi õpetatakse, nii on ka TM Koolituskeskusel. 

Päevas tuleb mitu meili küsimusega: mida sisaldab TM Koolituskeskuse püsimeigi baaskoolituse õppekava? Nad on saanud vastava õppematerjali kogu koolituse sisuga, kus on ka välja toodud, mis päeval mis modelli vaja. Näiteks: kulmud – modell, huuled – modell, silmad – lateksnukk ehk kunstmodell. Enamus uurivad, miks silmade õpetus toimub kunstmodelli peal? Mina koolitajana ei võta kindlasti seda vastutust, et algaja tuleb ja hakkab teist inimest nõelaga silma juurest torkima. Enne tuleb õppida selgeks põhitõed  ning harjutada võimalikult palju kätt lateksnuku peal. Kuni õpilane on 100 protsenti vaimselt valmis edasi liikuma ja tunneb, et kõik võimalikud kõhklused on kadunud. Selleks on olemas täiendkoolitused.

Kõik inimesed, kes lähevad koolitusele või tehniku juurde, peavad uurima, kui pädev on tehnik. Teenuse pädevus väljendub tihti summas ning see summa, mis välja tuleb käia, on päris suur. Inimesed, kes tahavad püsimeiki saada, ei taha tihtipeale seda summat maksta ja otsivad alternatiive.

See kehtib alaealiste puhul, sest nende jaoks on tähtis, et kui ema on lubanud ja raha selleks andnud, siis see tuleb kohe ära kulutada, et ta ringi ei mõtleks ja nemad ongi see generatsioon, kes lähevad esimeste ettejuhtuvate tehnikute juurde. Teine vanus, kui vanuseid välja tuua, on 45 ja sealt edasi naisterahvad, kes internetis ei ole väga kursis ja vaatavad lendlehti, mis tulevad postkasti või on kellegi tuttava käest kuulnud ning lähevad selle peale välja ja teevad vähe taustauuringut. 

Tegelikult peaks seda kindlasti rohkem tegema, et vaadata, kus on tehnik õppimas käinud, kelle juures koolitamas ja tema töid jälgima. 

Milline on kõige meeldejäävam lugu, kui olete kellegi näonaha ära päästnud ja milline on kõige traagilisem? 

Kõige traagilisem on ühe noore tütarlapse lugu, kes lõpetas psühholoogi ja ilukirurgi juures, kui tema kulmud reaalselt ära kraabiti ja oli vaja minna ilukirurgiasse, et need korrastada. 

Kõige liigutavam lugu, milliseid on tegelikult väga palju, aga võtan nädalataguse, kui käisin Soomes koolitamas ja tuli üks modell, kelle kulmud olid punased ja laiali valgunud. Positiivne oli see, et kui talle kunagi kulmud tehti, siis tehti need niivõrd kitsad, et seal andis parandada ja teha kulmukuju laiemaks, et see punetus jääks uue eskiisi sisse. Pärast ei saanud klient peegli eest ära ning õnnest kukkus ta mind musitama ja hiljem kirjutas mulle pika kirja, kuidas ta läks koju arvutisse tööd tegema, pani peegli enda ette ja lihtsalt istus ning imetles ennast. See on tore, kui saad teada, et teed õiget asja.

Milline on püsimeigi positiivne külg?

Püsimeigi eesmärk on see, et kui me ärkame hommikul üles, ei pea me kasutama huulepulka, piisab huuleläikest, me ei pea joonistama kulme ja ega tegema endale silmi pähe. Püsimeik on värskus - peeglisse vaadates, mehe kõrval ärgates ning hommiku kohvi juues oleme kohe elava ja värske näoga.

Mäletan eelmist suve, kui mul oli Soomes koolitus ning tuli üks naisterahvas salongi, kes rääkis, kuidas ta joonistas endale tund aega kulme, et need oleksid ühtlased. Ta tuli bussiga, oli väga palav ilm, buss oli paksult rahvast täis, ta higistas ja pühkis seda otsmikult käega ära, kui ta salongi jõudis ja peeglisse vaatas, nägi, et ta oli enda higise käega ühe kulmu lihtsalt ära tõmmanud. Selliseid asju püsimeigiga ei juhtu, see ongi see, mis paneb inimesi püsimeiki tegema. 

Kui enne sai räägitud, et püsimeik on ohtlik, siis tegelikult ohtlik on ta ainult siis, kui minna mittepädevate inimeste juurde. Kui minna pädevate inimeste juurde, siis nad teevad imesid ja naised on väga õnnelikud. Alati tuleb konsulteerida tehnikuga, sest  mis ühele sobib, see ei pruugi teisele üldse sobida. 

Ükski tehnik ei tohi ega alusta enne midagi, kui klient ei ole sajaprotsendilist nõusolekut andnud. Kõik edaspidine on kliendi ja tehniku koostöö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles