Viis nippi uusaastalubadustest kinni pidamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljudel inimestel on uude aastasse astudes enda suhtes kõrged ootused. Et julgetest lubadustest ka kinni pidada, soovitas ekspert olla valmis tagasilöökideks ja endale kindlaks jääda.

Käitumise ja harjumuste muutmine oon paljude jaoks väga raske. Teisest küljest kaasneb eduga mitmeid positiivseid muutusi, selgitas Washingtoni ülikooli sõltumiskäitumise uurimiskeskuse direktor G. Alan Marlatt teadusportaalis Livescience.com.

Marlatt pakkus välja mõned nipid, et oleks lihtsam antud lubadustest kinni pidada.

Anna vaid mõni lubadus

Marlatti uurimus näitas, et inimesed, kes tegid korraga rohkem kui kolm lubadust, kippusid neid ka rohkem murdma. Seega soovitas ta üksteist täiendavad otsused ühendada. Näiteks, kui lubad lõpetada liigsöömise, võta eesmärgiks ka trenni minek. Sel viisil näed tulemusi ja pead lubadustest ka kinni.

Vali eesmärke hoolega

Inimesed annavad lubadusi, et midagi lõpetada, näiteks suitsetamist, või alustada, näiteks sportimist, tähendas Marlatt. Kuigi mõlemad eesmärgid on positiivsed, kipuvad inimesed pigem läbi kukkuma lõpetamisega seotud otsustes.

Viimast seetõttu, et võttes sihiks maiustustest loobumine ja siis süüa üks küpsis, on tegelikult lubadust rikutud. Eesmärgist kinni pidamise võti seisneb inimese reaktsioonis tagasilöögi puhul.

Tagasi järje peale

Kui ilmnevad tagasilöögid ja inimene süüdistab end väitega: «See tõestab, et mul puudub tahtejõud,» antakse suure tõenäosusega alla. Produktiivsem sisekõne kõlaks pigem taoliselt: «Tegin ühe sigareti, kuid pean kindlasti sõpradele rääkima, et püüan suitsetamisest loobuda, et selline juhtum ei korduks.» Tuleks püüda leppida, et võidakse teelt ka eksida, märkis Marlatt.

Esimese aasta sees, mil tehakse pingutusi sigarettidest, alkoholist või narkootikumidest loobumiseks, teevad umbes 85 protsenti inimestest vähemalt ühe vea. Kui aga jätkatakse püüdlustega, saadakse kokkuvõttes suurema tõenäosusega sõltuvusest vabaks.

Tee plaan

Lisaks sisemisele motivatsioonile aitab, kui läbitav teekond on välja mõeldud. Kui otsustad tervislikumalt toituma hakata, pane paika plaan, kuidas söömisharjumusi muuta. Näiteks võiksid sõprade näol tugiisikud leida või sarnaste püüdlustega inimesteringi ning täita külmkapp ainult õigete toitudega. Mida rohkem võimalusi edu tagamiseks välja suudad mõelda, seda parem.

Pea päevikut

Uuringud on näidanud, et inimesed, kes enda eesmärkide täitumisel silma peal hoiavad, saavutavad need suurema tõenäosusega. Päevik võib hõlmata ka olukordi, mil tunned, et on raske trenni minna või sigaretist hoiduda ning võimalusi, kuidas antud olukorras tulevikus toime tulla.

Ning ära anna alla!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles