Mis on perejooga?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perega painutamas.
Perega painutamas. Foto: Vida Press

Hispaanias on tavaline, et laupäeva hommiku veedab pere koos joogatades. Eestlastele on see midagi täiesti uut ja tekitab kindlasti küsimusi. Uurisime õpetaja Eneli Essilt, millega on täpsemalt tegu.

«Tunnist võtavad osa kõik pereliikmed. Sageli tulevad vanaemad ja vanaisad ka tundi kaasa,» tutvustab Essi, kes on seni olnud peamiselt lastejooga õpetaja, andes tunde 3-10-aastastele põnnidele. «Lastele meeldib kõige rohkem aega veeta oma perega. Kui õppisin lastejooga õpetajaks, siis seal õpetati tunde ka peredele andma. Selleks, et saaks tunde perele anda, peab kõigepealt tundma, mis perele meeldib ja mida on tore koos teha.»

Joogaõpetaja sõnul tuligi tal idee perejoogaks arusaamisest, mida lapsed tegelikult kõige rohkem tahavad - koos oma perega aega veeta. «Jooga perele on eriline kogemus. Vanematel on hea võimalus näha, kuidas laps õpib ja kohaneb grupiga. Samuti on lapsel võimalus näha, kuidas vanem õpib. Perejooga kogemus kasvatab usaldust lapse ja vanema vahel,» selgitab ta.

Tunnis õpitud harjutusi saab hõlpsasti teha ka kodus. See on kasulik vaheldus neile, kes on harjunud oma aega veetma nutiseadmete seltsis. Õpetaja selgitusel õpitaksegi perejooga tunnis ühiselt kvaliteetaega veetma.

«Perejooga tund sobib kõigile,» tunnistab ta. «Nii emale kui isale. Samuti võivad tundi tulla vanaemad-vanaisad ning õed vennad. Kõige toredam asja juures on see, et eelnev joogakogemus pole vajalik.»

Perejooga tund on väga mänguline, mistõttu ei nõua see kelleltki suurt pingutust. «Sageli pakub tund üllatust just lastele, kui nad näevad, kuidas vanemad kaasa teevad. Perejooga tunni puhul pole vaja eelnevat füüsilist ettevalmistust ja lapsed suudavad väga hästi keskenduda. Samuti meeldib vanematele tunni puhul see, et me liigume ajas tagasi lapsepõlve ja lähme tunniks ajaks välja täiskasvanute maailmast.»

Perejooga tund toimub Tartus, Kastani 38 Tartu Joogakeskuses 23. aprillil kell 11-12 . Sügisest saab perejoogat proovida ka Tallinnas. Vaata lähemalt: www.enelilastejooga.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles