Lihtne test, mis näitab, kas sa oled tark (1)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Eelmisel suvel viisid teadlased läbi huvitava katse. Nad kutsusid kaubanduskeskuses suvalisi inimesi osalema eksperimendis. Inimestel paluti minna putkasse, visata täringut ning teatada, mitu silma nad said.

Trikk seisnes selles, et mida suurem silmade arv, seda rohkem said osalejad boonustasu (osalemise eest maksti neile kõigile 5 dollarit, 1 silm andis aga 2,5 dollarit lisa, 2 silma 5 dollarit lisa jne), kirjutab Washington Post. Keegi ei saanud teada, palju nad tegelikult täringut viskasid, seega oli inimestel justkui põhjus valetamiseks oluline.

Mõtle nüüd, mida sa ise selles olukorras teeksid. Oletame, et sa viskad vaid ühe silma. Kas sa valetaksid ja ütleksid, et viskasid kuus silma, ütleksid tõtt või painutaksid tõde natuke, öeldes näiteks, et viskasid 4?

Jeruusalemma tehnoloogiakolledži uurijad tahtsid teada, millised inimesed sellises situatsioonis valetaksid. Selleks uurisid nad vastajate tausta väga põhjalikult, kaardistades nii nende sotsiaalse staatuse kui ka intellekti.

Kõigist atribuutidest paistis aga silma kõige rohkem vaimne võimekus. Selgus, et targad inimesed valetavad palju väiksema tõenäosusega. Polnud vahet, kas nad pidasid end ausaks või mitte, polnud vahet, kas nad olid usklikud, mehed või naised, linna- või maaelanikud. Ka rahaline seisukord ei avaldanud mingit mõju. Kõige ausamad inimesed olid need, kes said IQ-testis paremad tulemused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles