Keelud ja käsud, kuidas hooldada lõikelauda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Lõikelaualt käib läbi väga erinevaid toitusid. Peale köögiviljade ja pagaritoodete lõigatakse sellel ka liha, mis kõik kokku teevad sellest bakteritele ideaalse toidulaua. 

  • Puust lõikelaud on poorne, mis tähendab, et sellele kulub ära kaitsekiht, mis ei laseks igal toidumahlal puitu imbuda, õpetab Pure Wow. Toidumahladest tekivad plekid, lõikelaud võib koolduda ja jäägid puidus võivad hakata ka toidu maitset mõjutama. Selle vältimiseks tasub puidust lõikelauda korra kuus õlitada: vala lõikelauale õli ja nühi see puhta käterätiga sisse. Lase paar tundi seista ja kuivata liigne õli pabersalvrätikuga ära. 
  • Lõikelaua pesemisel ei tohiks kasutada traatharja või karedat pesukärna. Kuigi need sobivad mustade pottide ja pannide puhtaks hõõrumiseks, on need lõikelaua jaoks liialt abrasiivsed, lõhuvad selle pealispinna ja teevad õlitamise mõttetuks. Pese lõikelauda alati pesulapi või pehme käsnaga.
  • Lõikelaua eluiga aitab kenasti hoida ka see, kui lõikumisel kasutatakse piisavalt teravaid nuge. Nüri nuga nõuab jõulisemat kohtlemist ja seeläbi saab ka lõikelaud rohkem kannatada. Bakterid jäävad väikestesse vagudesse pesitsema ja liiguvad sealt toidu külge edasi.
  • Lõikelaud on köögis üks kõige räpasemaid esemeid ja kuigi paljud seda ei tee, peaks lõikelauda pesema peale igat kasutuskorda. Pese seda kuuma vee ja nõudepesuvahendiga ning loputa korralikult puhtaks. Kui oled hakkinud toorest liha, võid seda puhastada ka lahjendatud valgendiga, kuid seejärel loputa lõikelaud eriti hoolsalt kuuma veega puhtaks. 
  • Pärast pesemist pane lõikelaud püstiselt õhu kätte kuivama. Ära jäta seda niisama vedelema, sest laua alla jäänud niiskuses on bakteritel eriti mõnus vohama hakata. 
  • Mõni toit määrib lõikelauda rohkem kui teised. Kui granaatõunast või peedist on jäänud lõikelauale tugevad plekid, saad neist lahti, kui teed sellele suurpuhastust. Raputa lõikelauale meresoola ja hõõru see sidruniviilu abil laiali. Sidrunimahl desinfitseerib ja eemaldab ebameeldiva lõhna, sool omakorda aitab mustust maha hõõruda. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles