Lugeja palgalõhest: lapsega koju jääv vanem on kõvasti nõrgemal positsioonil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Eilse väga tähtsa päeva puhul, tuli ka minu töö juures (naistekollektiivis!) jutuks palgalõhe. Töökaaslase mees oli just kodus rääkinud, kuidas saatsid ühe naiskolleegi pikale väljateenitud puhkusele. Nagu lahkuvate kolleegide puhul ikka, tuli tema tööülesanded tööle jäävate kolleegide vahel ära jagada. Tööülesanded tavaliselt jagatakse just sellele töökaaslas(te)ele, kes teeb sama või analoogset tööd. Selleks inimeseks oli juhuslikult töökaaslase mees. Ta tõi välja väga kurva asjaolu, et kuigi mõlemad, nii töökaaslase mees kui naiskolleeg, olid ühe valdkonna spetsialistid, oli nende palkade vahe kahekordne, kirjutab meile lugeja Triin.

Kahjuks jääb see palk selliseks ka peale lapsehoolduspuhkust. Olen ka ise täheldanud, et abikaasa palk on selle 2,5 aasta jooksul, mis ma olen lapsega kodus olnud, jõudsalt eest ära lipanud ning kahjuks pean nentima, et enne ostab abikaasa mulle Panamera, kui mina talle (meil oli kokkulepe, et kui edukaks juristiks saan, peale magistrit, siis ostan talle tema unistuste auto). Kahjuks!

Mulle meeldib Kaja Kallase arutlus lapsehoolduspuhkuse teemal. Kahjuks pean temaga nõustuma. Seadusandja ei ole täna eitanud asjaolu, et lapsega koju jääv vanem on sotsiaalselt ning majanduslikult nõrgemal positsioonil kui see vanem, kes jätkab lapse kõrvalt tööl käimist. Samamoodi olen ma nõus sellega, et meil on täna loodud võimalus ka isadel lapsehoolduspuhkusele jääda, siis tegelikkuses kasutab seda võimalust õige väike protsent meestest.

Ükskõik, kuidas püütakse arutlustes jõuda parema lapsehoolduspuhkuse süsteemini, jõutakse alati Rootsi mudelini. Teisisõnu, Skandinaaviamaad, kelle moodi ka Eesti soovib oma unistustes olla, on sisseviinud lapsehoolduspuhkusel süsteemi, kus «puhkus» on jagatud kahe vanema vahel ära. Kas võrdsetes osades või mitte aga põhimõte jääb samaks – isad suunatakse lastega koju selleks, et naised saaksid varem tööturule naasta. Näiteks on Rootsis läbiviidud uuringud näidanud, et tänu meeste suuremale osalemisele laste kasvatamisel, on naiste tööhõive suurem, palgalõhed väiksemad ning lapsed elutervemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles