Stress ajab sind sööma? Süüdista oma vanemaid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sul on kunagi koer olnud, siis ilmselt tead, et koera saab treenida maiustuste abil. Aga meenuta oma lapsepõlve, kas sulle ei tundu, et vanemad käitusid sinuga samamoodi? Selleks, et sa midagi asjalikku teeksid, võisid nad pakkuda sulle midagi autasuks.

Ilmselt oled oma ema või isa suust paar korda kindlasti kuulnud seda, et kui sa käitud ilusti ja oled hea laps, siis saad kommi, arvutis olla, raha või midagi muud, mis sind sel hetkel motiveeris. Nüüd on teadlased aga leidnud, et taoline kasvatusmeetod suurendab tõenäosust, et täiskasvanuna otsib inimene stressi korral lohutust toidust, kirjutab Elite Daily.

Uurimuse raames jälgisid teadlased 3-7-aastaseid lapsi ja selgus, et need lapsed, keda vanemad on toidu abil premeerinud või karistanud, kipuvad rohkem sööma kui need lapsed, keda pole sarnaselt distsiplineeritud. 

Dr Claire Farrow, Astoni ülikooli psühholoogia vanemõppejõud ja uurimuse juht, sõnas, et kui laps õpib juba varakult, et toit pakub emotsionaalse mure korral lohutust, siis järgib ta seda mustrit ka täiskasvanuna. 

Kui sina oled lapsevanem ja selline kasvatusmeetod on sulle omane, siis peaksid seda muutma. Kui oled üks neist, keda stress sööma ajab, siis tasuks oma toitumisharjumused kriitilise pilguga üle vaadata ja hakata teadlikumalt toituma.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles