Toitumisnõustaja ja kolme lapse ema: lapse tervis sõltub sinust - nüüd ja praegu!

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

«Millisena te soovite oma last kümne või kahekümne aasta pärast näha? Kas terve, ilusa, õnneliku, tugeva ja enesega rahulolevana? Või õnnetu, ülekaalulise, enesega rahulolematu ja haigena? Jah, toit võib seda kõike pakkuda,» kirjutab toitumisspetsialist, treener ja kolme lapse ema Pilleriin Täht Emmede Klubis.

On tavaline, et lapsevanemad, eriti emad, järgivad erinevaid dieete, loevad kaloreid, püüavad olla sportlikud ning valmistavad endale tihtipeale perest eraldi sööke. Seda kõike ikka selleks, et tunda end hästi ja armastada oma keha. Siit edasi jõuame aga olukorrani, kus pereema valmistab endale tervislike salateid, kvaliteetseid liha- ja kalaroogasid, kuid lastele neid kippuma ei paku, sest eelnevatest kordadest on emal tekkinud arusaam, et «laps seda nagunii ei söö», «talle see ei maitse» või «mis ma ikka peale käin».

Tihtipeale otsustavad täiskasvanud ühest või teisest toituainest loobuda, olgu selleks siis liha, jahu- või hoopiski piimatooted. Loomulikult pole täiskasvanud inimesel keelatud süüa seda, mida soovib, kuid kindlasti ei tohiks oma elustiili tõttu unustada ära lapse vajadusi - tema organism alles areneb. Siin võib näiteks tuua erinevaid piimatooteid, mida vanemad eelistavad vähem süüa, kuid mis on lapse organismile on vajalikud. 

Kui vanem nõnda käitub, on üsna tõenäoline, et väikelapse hoiak toidu suhtes kujuneb väga valikuliseks. Siis juhtubki, et tervislikud värsked toidud muutuvad lapse jaoks ebaatraktiivseks. Võib minna aastakümneid, enne kui ta avastab enda jaoks toidu, mis talle lapsena üldse ei meeldinud.

Väikelaps sõltub täielikult oma vanematest — nii toidulaua, aktiivsuse kui riietuse poolest. Väikelapse toidulaud on täielikult  tema vanemate valida. Seega tuleb emal ja isal anda oma panus, et ehitada tugev alus lapse toitumisharjumustele. Lapsena saadud harjumused mõjutavad lapse toitumist läbi terve tema elu! Kui õpetate, soovitate ja proovite koos lapsega süüa erinevaid köögivilju, putrusid, marju, kala, puuvilju, siis on suur tõenäosus, et teie laps sööb neid ka hilisemas elus, ning tema toidulaud on seega mitmekesine ja tasakaalustatud, mis on tugeva tervise aluseks.

16. aprillil toimub Tallinna Lastepolikliinikus perepäev, mille teemaks on «Laps ei ole täiskasvanu». Perepäeval räägivad väikelaste toitumisest Tallinna Lastehaigla endokrinoloog Ülle Einberg ning toitumisspetsialist Pilleriin Täht. Pärast ekspertide sõnavõtte toimub vestlusring, kus lastevanematel on võimalus küsida nõuandeid. Lapsed saavad samal ajal lastenurgas mängida. Perepäeval osalemine on kõigile tasuta! Loe lisainfot siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles