Ititüdrukud, teid oodatakse IT-päevale!

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Sel laupäeval toimub Tartu ülikooli ja Microsoft Eesti IT-teemapäev, kuhu on oodatud eelkõige gümnaasiumis õppivad tüdrukud, et julgustada neid tulevases erialavalikus nägema ühe võimalusena kiiresti arenevat IT-sektorit. Oma kogemusi IT-s jagavad edukad IT-spetsialistid.

IT-päeva eesmärk on tutvustada tüdrukutele IT-eriala kui potentsiaalset õppimise- ja karjäärivalikut ning anda võimalus sõbralikes ja turvalistes töötubades programmeerimist ja robootika lahendusi proovida.

«Huvi IT-õppe vastu on Tartu ülikoolis iga-aastaselt tõusnud, kuid trend näitab, et see tõuseb suuresti noormeeste, mitte neiude arvelt,» selgitab TÜ arvutiteaduse instituudi turundus- ja kommunikatsioonispetsialist Mari Krusten. «Kümne aasta vastuvõtustatistika näitab, et tüdrukute osakaal IT-õppesse sisse astumisel on pigem langev.»

Krusten arutleb, et tegelikult ei ole ühtegi põhjust ega takistust, miks naised ei peaks IT-s edukad olema: «Siiani levib väärarusaam, et reaalteadused on meeste ala. Soovime IT-päeval näidata vastupidist, et IT-erialal saavad tüdrukud väga edukalt karjääri teha ning valitud esinejatega tõestada, et tööandjad hindavad TÜ laiapõhjalist ja praktilist IT-haridust, nii et IT-sektoris on arenguvõimalused ja töökoht tüdrukutele kindlasti garanteeritud.»

«Uuringute kohaselt levib eeskätt tütarlaste seas müüt, et IT tähendab arvutite parandamist. See valdkond on palju mitmekesisem ja meie eesmärk ongi seda nendele näidata,» sõnab Microsoft Eesti toetustegevuste koordinaator Heli Sepping, lisades: «Täna töötab IT-sektoris kõigest 22 protsenti naisi – meie lootus on, et taolised tüdrukutele korraldatavad IT-päevad aitavad selle protsendi tõusuteele viia.»

Töötubades saab tutvuda Python programmeerimiskeelega ning luua programmeeritava putuka Codebug’i peale LED-lambikestest mustreid. Töötubasid viib läbi arvutiteaduse instituudi informaatika didaktika assistent Tauno Palts üheskoos tudengitega. MTÜ Robootika näitab, kuidas saab roboteid programmeerida oma soovi järgi käituma. Oma IT õppimise ja sektoris töötamise kogemustest räägivad Asko Seeba ettevõttest Mooncascade ning informaatika magistriõppe tudeng Anett Saarik.

Sündmust korraldab Tartu ülikooli arvutiteaduse instituut koostöös Microsoft Eestiga.

Päevakava ja registreerumine http://programmeerimine.ut.ee/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles