Paarid arutlevad: need üheksa asja on kindlad suhtetapjad

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Redditis küsiti inimestelt, mis on lisaks petmisele need tegevused või käitumismustrid, mis on suhtele kahjulikud. Tegime väikese kokkuvõtte.

«Valetamine ja varjamine. Ma varjasin oma eksnaise eest joomist, kuna tema isa oli alkoholismi tõttu surnud. Tema peitis minu eest suitsetamist, kuna minu ema suitsetas raseduse ajal pidevalt, mis tõenäoliselt on põhjuseks, miks mul on hingamishäired. Me tahtsime teineteist kaitsta, kuid tegelikult tõime suhtesse hoopis probleeme.»

«Põlgus on suhtetapjate hulgas esikohal. See elab naha all viisil nagu ei ükski teine probleem ning kui lõpuks on see välja öeldud, on kahju juba sündinud. Põlgus on hukutav, sest sageli algab see väikestest asjadest: naine koristab aina enam, samas kui mees aina pikemalt veedab aega videomängude seltsis. Ühel päeval ärkab naine röökides üles, kuna mehe sokid vedelevad põrandal.»

«Absoluutselt nõustun. Põlgus võib väljenduda ka füüsiliselt. Palju «surnud magamistube» saavad alguse põlgusest, isegi kui osapooled sellest aru ei saa. Meil oli eksiga peaaegu täielikult «surnud magamistuba» viimane aasta meie suhtest. Ma arvasin, et minul on midagi viga, sest mul oli füüsiliselt valus, kui ta mind puudutas, kuigi ma enda arvates armastasin ja ihaldasin teda. Kui ma aga järele mõtlesin, sain ma aru, et see oli vaid minu põlguse füüsiline manifestatsioon, mida ma tundsin tema hügieeniprobleemide suhtes. Ta ei soovinud ka kaasa lüüa majapidamises ning keeldus täiskasvanulikult probleemidest rääkima.»

«Ma olen eelkõnelejatega nõus, aga kas põlgus ei tule tegelikult kommunikatsioonihäiretest? Põlgus saab kuhjuda, kui su partner keeldub rääkimast ning kommunikeerimast oma tõelisi soove. Keegi ei peaks oma partnerit põlgama vaid seetõttu, et ta keeldub nõusid pesemast. Tuleb karmilt öelda: mine pese nõud ära või sinu pidev keeldumine mõjub meie suhtele hukatuslikult.»

«Ma just lahutasin ning põhjuseks oli tõsiasi, et ma olin suhtes muutunud tema emaks. Tema tõmbas end pilve ja mängis videomänge. Ma olin talle korduvalt öelnud, et vajan majapidamises tema abi, aga ta ei panustanud kunagi. Lõpuks sai mul küllalt ning ma kolisin välja – siis ta muidugi püüdis näidata, et suudab küll kodutöid teha, aga oli juba liiga hilja. Ma olin kaotanud tema suhtes austuse ning armastus oli asendunud põlgusega.»

«Juurdunud rollid. Üks inimene arvab, et ta peab tegema liiga palju majapidamistöid, teine aga arvab, et kõike, mida ta väljaspool kodu teeb, ei hinnata. Mõne aja pärast nad lõpetavad sellest rääkimise, sest see on üks ja sama diskussioon, otsast peale. Sisse imbub põlgus, kaaslaseks kindel teadmine, et keegi teine raudselt hindaks kõike, mida sa teed.»

«Läheduse andmata jätmine. Mõned inimesed vajavad seda, teised ei suuda ilma läheduseta hästi funktsioneerida.»

«Enda vajaduste esikohale seadmine. Ma käisin kunagi mehega, kes oli väga ebakindel. Teda pidi pidevalt julgustama ning talle kinnitama, et ta on mu elus kõige tähtsam, isegi tähtsam kui ma ise ja mu tervis. Mul oli vaja vahel ruumi, kuid liiga sageli olid esikohal tema vajadused ning ma olin sunnitud tegema asju, mida ma ei tahtnud teha – või mind karistati selle eest emotsionaalselt. Seksist sai õudustäratav kohustus, ma kartsin, et ta teeb endale viga, kui ma ei anna järele – või kui ma lahkuksin. Ma tardusin, kui ta mind katsus, hirmust, et ta tahab veel seksi, see pani teda aga ebakindlalt tundma, et ma ei taha teda enam ... See lõppes, väga segaselt. Ma ei arva, et ebakindlus iseenesest oleks suhtetapja, aga inimene peab oskama sellega hakkama saama.»

«Minu kogemus näitab, et selleks on manipuleerimine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles