Kuidas ära tunda seksuaalselt väärkoheldud last?

, artu Laste Tugikeskuse kliiniline ja koolipsühholoog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Muutused lapse emotsionaalses seisundis ja mittekohane seksuaalkäitumine võivad viidata sellele, et lapse areng on saanud mittesoovitavaid mõjutusi. Tartu Laste Tugikeskuse kliiniline ja koolipsühholoog Eha Berezjuk kirjutab Lastekaitse Liidu ajakirjas Märka Last, kuidas ära tunda seksuaalselt väärkoheldud last.

On kahte tüüpi lapsi, kelle puhul tasub tähelepanelik olla: lapsed, kes kardavad kõike, mis on seotud seksuaalsusega (palja inimkehaga pildid, jutud, arstlik läbivaatus) ja lapsed, kelle käitumises ilmneb kõrgendatud huvi seksuaalsusega seotud temaatika suhtes.

Seda, kas lapse seksuaalkäitumine on normaalne, saab hinnata «valgusfoori» abil:

  • Valgusfoori tuli on roheline, kui lapse seksuaalne käitumine on normaalne ja tema seksuaalne huvi vastab tema vanusele.
  • Valgusfoori tuli on kollane, kui lapse käitumine vajab jälgimist, selgitamist, vajadusel ka sekkumist ja lapse seksuaalkäitumine erineb eakaaslaste omast (kõrgendatud huvi, seksualiseeritud sõnavara, joonistused, mängud).
  • Valgusfoori tuli on punane, kui lapse käitumine vajab kohest sekkumist ja teiste laste kaasamine mängudesse toimub äraostmise, ähvarduste või jõuga.

Mitte ainult seksuaalne, vaid ka vaimne ja füüsiline väärkohtlemine soodustavad seksualiseeritud ja väärkohtlevat käitumist teiste laste suhtes ja soodustavaks faktoriks on mitteturvaline kiindumussuhe. Väga oluline on märgata, ära tunda ja vajadusel sekkuda laste igat liiki väärkohtlemisse ja aidata neil saada parimat võimalikku abi. Norra pereterapeut Lars Lund on kenasti öelnud: «Kõigil peab olema võimalus valida uus lugu, mis annab lootust, loob väärtushinnanguid ja tulevikuunistusi.»

Kuigi varased seotuskogemused mängivad olulist rolli lapse arengus, näitavad uurimused, et kiindumussuhte laad võib muutuda, kui lapse suhted vanemaga või tema kasvukeskkond muutuvad turvalisemaks. See tähendab, et kunagi pole liiga hilja lapse ellu muutusi tuua. Ja mitte ainult pakkudes lapsele uusi vahvaid elamusi, vaid sedalaadi kogemusi, mis varasemast kogemusest on jäänud tal puudu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles