Kuidas reageerid, kui märkad alaealist öisel ajal üksi uitamas?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

G4Si turvatöötajad on aasta alguses kokku puutunud kahe juhtumiga, kus alaealine tütarlaps oli hulkumas või põgenenud. Ühe juhtumi puhul oli 13-aastane tütarlaps tukkuma jäänud teenindusjaama kohvikunurgas täisealise meesterahva seltsis, teisel juhul oli üks alaealine neiu jooksus haiglast. Kes aga veel võiksid märgata lapsi ja noori ning kellele neist lastest teada anda?

Kõik saavad aidata

Abivajavaid lapsi võivad kõik tähele panna ja vähimagi kahtluse ja kõhkluse korral tuleb neist teada anda üleriigilisel tasuta ööpäevaringsel lasteabi lühinumbril 116 111, kirjutab Julged hoolida. Lühinumbri eesmärk on võimaldada kõigil isikutel operatiivselt teada anda abivajavast lapsest, tagada saadud info edastamise vastavate spetsialistideni ning pakkuda lastele ja lastega seotud isikutele esmast sotsiaalset nõustamist ja vajadusel kriisinõustamist.

1. jaanuaril 2016 jõustunud uue lastekaitseseaduse olulisim mõte on, et iga Eestis elav laps saaks talle vajalikku abi siis, kui ta seda vajab, ja seda temale kõige sobivamal viisil. «Meie ühine vastutus – ühiskond, kogukonnad, iga üksik inimene – on märgata abi vajavat last ja  perekonda, sest igaüks meist on laste kaitsja,» märkis Sotsiaalkindlustusameti peadirektor Juta Saarevet ajakirjas Märka last.

Ükski küsimus ei ole liiga rumal

«Ükski  küsimus pole liiga rumal või tühine, et mitte lasteabitelefoni poole pöörduda,» julgustab projektijuht Mari-Liis Mänd. Lasteabitelefon 116 111 on nõuandetelefon, kuhu võib helistada  igaüks, kes soovib saada nõuannet lastega seotud teemadel või teatada abivajavast lapsest.

Lasteabitelefoni eesmärgiks on aidata, kuulata, jagada nõuannet ja informatsiooni, vajadusel suunata küsija abisaamiseks edasi. Numbrile on oodatud helistama nii lapsed ise kui ka täiskasvanud teemadel, mis on seotud lastega ja lapsi puudutavates küsimustes. Sekkumine ei ole kaebamine, helistamisega saab aidata.

Hea teada! Eestis käivitati lasteabitelefoni teenus 01.01.2009 Sotsiaalministeeriumi rahastamisel. Alates 01.01.2016 kehtib Eestis uus Lastekaitseseadus, mille § 27 lg 1 kohaselt on abivajavast lapsest on kohustus teatada kõigil isikutel, kellel on olemas teave abivajavast lapsest. Sama paragrahvi lg 2 toob välja, et abivajavast lapsest tuleb viivitamata teatada kohaliku omavalitsuse üksusele või lasteabitelefonil 116 111.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles