Milline maiustus on lapsele kõige ohutum?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Tegeluskeskuses Mõmmila treeneri ja toitumisspetsialistina töötav Liina Davõdova selgitab Emmede Klubis, kui vanale lapsele võib anda pidupäeva puhul kommi ja millised maiustused on põnni tervisele ohutuimad.

Spetsialisti sõnul ei tohiks alla aastasele lapsele anda mitte mingeid kunstlikke lisaaineid ja magusaineid sisaldavaid toite, komme ega muid maiustusi. «Laps ei vaja magusat. Talle vajalikud süsivesikud peaks ta kätte saama tavatoidust. Tegelikus elus ei jõua lapsevanemad aga kuigi pikalt lapse eest peitust mängida. Laps hakkab üsna pea huvi tundma selle toidu vastu, mida lapsevanem sööb. Kui kodus või mujal, kus lapsega koos käiakse, maiustatakse, huvitub sellest ka laps,» tõdeb ta.

N-ö pidupäeval maiustamine ei tee üle aastasele lapsele hea hambahügieeni korral ka kurja, kuid lapsele tuleb pakkuda vaid kvaliteetseid maiustusi. 

«Kindlasti tuleb maiustuste ostmisel jälgida tooteetikette,» tuletab Davõdova meelde. «Lapse suhu jõudev maiustus peaks olema lisaainetest vaba. Paljud lastele turustatavad kommid jm sisaldavad e-aineid, mis on koguni ohtlikud. Teatud toodetele on lausa seadusest tuleneva kohustuse tõttu peale kirjutatud, et nende tarbimine võib tekitada aktiivsus- ja tähelepanuhäiret või muid keskendumisvõime häireid. Neid maiustusi tuleb kindlasti vältida.»

Tegelikult piisab toitumisnõustaja sõnul lapse magusaisu taltsutamiseks ka puuviljadest. Hea valik on ka kuivatatud puuviljadest tehtud batoonid, millele pole lisatud suhkruid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles