Häid põhjuseid, miks tasuks kevade üle rõõmu tunda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võib-olla oled juba märganud, et kevadine ilm ja rõõmsate lindude laul on ka sinu sammu teinud kergemaks ning meeleolu paremaks. Pole kahtlustki, et kevad on lähenemas ja selle üle tuleks vaid rõõmu tunda!

Huff Post tõi välja viis head põhjust, miks tasuks kevade tuleku üle rõõmustada.

1. Sooja kevadpäikese käes olemine tõstab tuju

2004. aastal Michigani ülikoolis tehtud uurimus paljastas, et inimesed, kes veedavad ilusa ilmaga vähemalt 30 minutit õues, on parema tujuga. 2014. aastal tehti samas ülikoolis veel teinegi uurimus, millest selgus, et värske õhu käes olemine puhastab mõtteid ja vähendab stressi. 

2. Pikemad päevad teevad rõõmsamaks

Kella keeramine tekitab paljudes inimestes pahameelt – «mis mõttes ma kaotan tunni uneaega?» –, kuid sel on ka oma positiivne külg: päikesevalgust on rohkem. «Inimesed tunnevad end paremini, kui päevad on pikemad ja nad saavad nautida rohkem päikesevalgust,» ütles Vermonti ülikooli professor Kelly Rohan ja lisas, et need lisatunnid, mis me saame päikese käes olla, mõjuvad meie meeleolule tõeliselt hästi.

3. Soe temperatuur võib libiidot tõsta

Teadlased on kindlaks teinud, et märtsikuus sünnib Euroopa riikides umbes 10 protsenti rohkem lapsi kui muul ajal. See tähendab, et need beebid on eostatud juunis, kui ilmad on juba üsna suvised. Uurimused on näidanud, et hiliskevadel on meeste testosterooni ja naiste ovulatsiooniga seonduvate hormoonide tase ka tavapärasest kõrgem.

4. Kevadel tehakse rohkem trenni

Mis oleks veel mõnusam, kui kevadiselt sooja päikese käes trenni teha? Põhja-Carolina ülikooli teadlased on leidnud, et inimesed armastavad kevadeti rohkem liikuda. Kuna liikumine tõstab endorfiinide taset, siis pole mingi ime, et kevadel oleme me paremas tujus.

5. Soe ilm teeb meid leidlikumaks

Michigani ülikooli uurimus paljastas, et värskes õhus olemine parandab mälu ja paneb inimesi loomingulisemalt mõtlema. Matthew Keller selgitas, et on kaks olulist tegurit: kui palju aega me värskes õhus veedame ja milline on parajasti aastaaeg. «Kui talvest saab kevad ja inimene on rohkem aega õues, siis toimuvad temaga märkimisväärsed muutused,» sõnas Keller. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles