Uuring: seksiga ootamine loob aluse paremaks paarisuhteks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuringu kohaselt on partneritel, kes seksiga viivitavad, hiljem rahuldavam ja püsivam paarisuhe. Nende armuelu, kes esimese kohtumise järel või esimese koos veedetud kuu sees vahekorda astusid, oli halvim.

Uuringu läbiviija Dean Busby sõnul näib, et paaride puhul, kes varakult vahekorda astuvad, kaalub intiimelu üle heade otsuste tegemise ning hoiab kaaslaseid suhtes, mis ei pruugi pikas perspektiivis neile parimaks osutuda, vahendas livescience.com.

Busby uuris kolleegidega intiimsuhtega alustamise ajastust. Osalejateks oli 2035 heteroseksuaalset keskmiselt 36-aastast inimest, kes olid esimeses abielus. Küsitletud märkisid, millal enda kaasaga esimest korda vahekorda astusid ning vastasid omavahelist suhtlemist puudutavatele küsimustele. Hinnati empaatia ja mõistmise väljendamise oskust abikaasale.

Lisaks keskenduti suhtega rahulolule ja stabiilsusele, mida mõõdeti kolme küsimuse põhjal: kui sageli tundus, et nende suhe on ohus; kui tihti mõeldi suhte lõpetamisele ning kui palju oldi lahku mindud ning uuesti suhet alustatud.

Isikud jagati kolme gruppi: need, kes seksisid varakult (enne paarisuhtega alustamist või selle esimese kuu jooksul), hiliselt (ühe kuu ja kahe aasta vahepeal) ning kes ootasid vahekorraga abiellumiseni.

Tulemused näitasid, et mida kauem seksiga oodati, seda tugevama suhtega oli tegemist. Varakult intiimvahekorda astunutega võrreldes olid abieluni oodanud paaride hinnangud järgmised: suhte stabiilsus 22 protsenti kõrgem, suhtega rahulolu viiendiku võrra kõrgem, seksuaalelu kvaliteet 15 protsenti parem ja suhtlemine 12 protsenti parem.

Busby sõnul oli ligi 40 protsenti paaridest vahekorda astunud esimesel või teisel kokkusaamisel. Ta arutles, et abikaasadel, kes seksiga ootasid, oli aega selgusele jõuda, kui usaldusväärse partneriga tegu, kuidas toimib nende suhtlus ning kas nad jagavad samu väärtushinnanguid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles