Maasikaid tutvusta väikelapsele vähehaaval

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Tegeluskeskuses Mõmmila treeneri ja toitumisspetsialistina töötav Liina Davõdova selgitab Emmede Klubis kas ja millisest vanusest tohib lapsele maasikaid anda.

«Maasikaid ei soovitata anda lapsele esimesel eluaastal nende allergeensuse tõttu. Kui laps on vanem kui aasta ja on juba edukalt lisatoiduga algust teinud, võib hakata katsetama ka maasikatega,» sõnab ta.

«Tegemaks kindlaks, et lapsel ei ole marja vastu allergiat, tuleb seda esmakordselt pakkuda sellisel päeval, mil kogu muu saadav toit on lapsele juba tuttav ja läbiproovitud. Siis on teada, et kui lapsel avaldub pärast söömist või järgnevatel päevadel mingi reaktsioon, on põhjustajaks ilmselt uustulnuk menüüs. Kindlasti tuleb alustada võimalikult väikesest kogusest. Kui mingit reaktsiooni ei järgne, võib pakkuda juba veidi suuremat kogust.»

Toitumisnõustaja selgitusel võib liigne maasikasöömine allergilist reaktsiooni tekitada ka neil lastel, kel väikse koguse peale sümptomeid ei teki, sest kõik väikelapsed on tugevate allergeenide suhtes tundlikud. Seetõttu ei maksa ka suuremale lapsele korraga palju maasikaid anda.

«Lisaks oleks muidugi soovitatav anda lapsele kodumaist marja – eriti hea, kui võtta on oma aia maasikaid.,» lisab Davõdova. «Maasikaallergia avaldub enamasti kerge lööbe või sügelusena. Raskematel ja harvaesinevatel juhtudel võib tekkida ka lämbumisoht kõriturse tõttu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles