Häid põhjuseid, miks võiks beebile pakkuda mangot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Puuviljade kuningannaks peetav mango on maailma üks eksootilisemaid puuvilju, kuid samal ajal tervisele ülikasulik. Kuigi see kuldne ja sametine vili on saadaval ka Eesti toidupoodide valikus, on ta siiski eestlaste poolt vähetarbitav. 

Mangot on soovitatav tutvustada ka beebidele ja mitte ainult seepärast, et see on maitsev puuvili, vaid eelkõige selle heade omaduste poolest, mida beebi kasvamiseks vajab. Mango kaitseb ja parandab nägemist, võitleb mikroobsete nakkuste vastu, on kergesti seeditav ja edendab ajuarengut.   

Hea silmanägemisele

Vastsündinu silmanägemine pole nii arenenud nagu täiskasvanutel, see areneb pidevalt koos kasvamisega. Nende kuude jooksul on vajalik pakkuda lapsele just A-vitamiini, mis tagab kiire ja korraliku silmanägemise arengu. Just küps mango, oma rikkaliku A-vitamiini sisalduse tõttu, on selleks ideaalne valik.  

Kergesti seeditav

Mangopüree on hästi seeditav, eriti just imikutele. Seda tasub eelistada juba seetõttu, et mangod sisaldavad ensüüme, mis aitavad valke lõhustada. Puuvilja kiuline koostis aitab kaasa seedimisele ja jääkide väljutamisele. 

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Võitleb mikroobsete nakkustega

Tundub uskumatu, kuid mango söömine aitab kaasa epiteelkoe tekkimisele, mistõttu väheneb tunduvamalt mikroobide rünnakute oht, mis võib omakorda kaasa tuua näiteks külmetushaigusi, nohu ja muid ebameeldivusi. 

Tugevdab immuunsussüsteemi

Beebide ja laste immuunsussüsteem on nõrk ja areneb pidevalt koos kasvamisega, seega iga toit, mis nende immuunsust tugevdab, on teretulnud. Ja mangod on just sellised puuviljad, mis aitavad su beebi immuunsussüsteemi tugevdada, kuna sisaldavad rikkalikult karoteeni ja beetakaroteeni.

Hea ajuarengule

Ajuareng on beebidele sama tähtis kui kehaline areng. Mango tarbimine parandab ajuarengut, kuna sisaldab B6 ja teisi B-grupi vitamiine. Lisaks sisaldab mango ka glutamiinhapet, mis on tuntud kui mälu ning keskendumisvõime parandaja.

Mangot tutvusta lapsele alates kuuendast elukuust

Sarnaselt teiste troopiliste puuviljadega tuleks ka mangoga oodata, kuni laps saab vähemalt 6-kuuseks. Parim aeg lapsele selle kuldse iludusega tutvumiseks on 8-10 kuu vanusena. Kindlasti tuleb jälgida lapse keha reaktsiooni, kuna mango võib tekitada allergiat. Tavaliselt võib see tekitada nahalöövet. 

Kuigi tegemist on üdini tervisliku ja vitamiinirikka puuviljaga, ei soovitata seda siiski valida beebi esimeseks lisatoiduks. Ent lapsele võib värsket mangot tutvustada – kas siis viilud näpuvahele anda või püree kujul. Mango magusa maitse saamiseks on soovitatav viljal kodus aknalaual mõned päevad küpseda lasta. 

Lastetoit.ee valikus leiab mangot sisaldavaid lastetoite küllaga, alates puhtast mangopüreest kuni soolase lõunasöögi ja näputoitudeni välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles