Armastuse neli faasi – ja miks paljud kolmandast faasist edasi ei jõua

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir / Scanpix

Millised on neli armastuse peamist faasi? Miks meist paljud ei jõua kolmandast faasist kaugemale?

1. Armumine. Seda kutsutakse ka mesinädalate perioodiks. See on aeg, mil kõik on suurepärane. Te õpite üksteist tundma, saate teineteisest teada põnevaid detaile ning iga päev armute üha sügavamalt. Armastus on imeline, seks on imeline. Iga päev lennutab uutesse kõrgustesse. See on armastuse kõige lihtsam osa.

2. Paarisuhe. Pärast suurt armumist asjad rahunevad, kirjutab Higher Perspective. Te muutute kodusemaks. Selleks hetkeks olete tõenäoliselt teineteisele monogaamselt pühendunud ning kustutanud telefonist Tinderi. See on faas, mil te hakkate rajama ühist elu ning siin on üks saladus: see võib olla täpselt nii lõbus, kui te seda soovite. Elu ülesehitamine võib olla igav, aga see võib olla ka tohutu põnev. See on tõesti lihtsalt otsuse taga kinni – kuid liiga sageli leiame end kolmandast faasist.

3. Illusioonide purunemine. See on faas, mil palju suhteid sureb. See võib kätte jõuda aeglaselt, aga võib juhtuda ka üleöö. Selles faasis oleme vihased või põgeneme endasse. Me võime tunda end suhtes lõksus. Sa ei taha alla anda, kuid avastad sageli, et teed asju, mida sa ei arvanud end iial tegevat. Võib-olla on see päev, mil sa tõmbad telefoni uuesti Tinderi või viskad kolleegile silma. Aga viis, kuidas te selle faasiga hakkama saate, defineerib selle, mis teist edasi saab. Partneri jaoks parem inimene olemine nõuab tööd. Mis valiku sa teed?

4. Tõeline armastus. Kui illusioonide purunemise aeg on läbi ja te olete edukalt kokku jäänud, jõuate tõelise armastuseni. Kuna te olete oma suhtes ära lahendanud need suured probleemid ning heidelnud esimeste koosolemise raskustega, olete te rajanud hea vundamendi, millele edasist elu ehitada. Haavad paranevad, te hoiate rohkem kokku kui kunagi varem ja tõeline, intensiivne armastus lööb õitsele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles