Miks me puhkuse ajal haigeks jääme?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga sümptom ei pruugi kohe alguses tõsisemale haigusele viidata.
Iga sümptom ei pruugi kohe alguses tõsisemale haigusele viidata. Foto: SCANPIX

Paljud haigestuvad kõige ebasobivamal ajal, näiteks jõuluaja viimastel tööpäevadel, enne puhkuse algust või pärast eksamite sooritamist. Miks saabuvad haigused just siis, kui see meile kõige rohkem tüli tekitab?

«Pühad loovad viiruste levimiseks eriti soodsa pinnase,» sõnas Vanderbilti ülikooli ennetava meditsiini osakonna juhataja dr William Schaffner. «Kuna inimesed suhtlevad tavalisest tihedamini, kanduvad nii kiiremini edasi ka viirused, gripp ja külmetushaigused,» vahendas kliinik.ee tema kommentaari CNNile.

Siin on peamised põhjused, miks me sageli kõige ebasobivamal ajal haigeks jääme.

Üks aevastus võib nakatada mitu inimest

Gripihooaja kõrgpunkt saabub hilissügisel ja varatalvel. Seda seetõttu, et viirused levivad kergemini just külma ilmaga, märkis New Yorgi ülikooli Langone’i meditsiinikeskuse mikrobioloogia- ja immunoloogiaosakonna juhataja dr Philip Tierno.

Talvel muutuvad elujõulisemaks ka muud viirused, näiteks noro- ja rotaviirus.

Noroviirus levib kergesti viirusekandjaga kokku puutunud toidu- ja joogipoolise ning pindade kaudu. Rotaviirus põhjustab kõhulahtisust, oksendamist, palavikku ja kõhuvalu.

Rahvamassid kaubanduskeskustes

Mõelge näiteks sellele, mida inimesed tavaliselt pühade ajal teevad: käivad kontsertidel, ostlevad rahvarikastes kaubanduskeskustes, korraldavad jõulupidusid jne.

«Talvehooajal viibivad inimesed tavapärast enam rahvarohketes kohtades ja katsuvad nii suurema tõenäosusega midagi, mis ei ole hügieeniline,» lisas Tierno.

Pisikud lendavad piletita

Nüüdisaegne lennuliiklus tähendab muuhulgas ka seda, et gripiviirus võib jõuda USA läänerannikult New Yorki vähem kui viie tunniga.

Ülipingelised tööpäevad enne puhkust

Stressihormooni taseme võivad enne puhkusele minekut organismis kõrgeks ajada kõik need projektid, aruanded ja eksamid, millega tuleb enne aasta lõppu valmis saada.

Viirusega nakatumisest haigestumiseni kulub umbes 48 kuni 72 tundi. Nii võib juhtuda, et olete nakkuse saanud stressiseisundis ja haigusnähud ilmnevad alles puhkuse ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles