Kaheksa huvitavat fakti lihavõtete kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brüsselis asuva Godiva kommipoe valik lihavõtete ajal.
Brüsselis asuva Godiva kommipoe valik lihavõtete ajal. Foto: /Jan Van de Vel

Ilmselt oled juba märganud, et poodidesse on müügile jõudnud šokolaadist jänkud ja tibudega kaunistatud lillekimbud. See võib jätta mulje, et munapühad on üks järjekordne kommertspüha, kuid tegelikult on sel pühal oma ajalugu. 

Woman's Day tõi välja kaheksa huvitavat fakti lihavõtete kohta.

1. Paljudes riikides usuvad lapsed, et mune toovad jänesed. See traditsioon pärineb sakslastelt, kes jõudsid 18. sajandi alguses Pennsylvaniasse ja viisid endaga kaasa tõekspidamise, et lihavõtete ajal tuleb otsida jänesemune.

2. Usuti, et lihavõteteks tuleb osta uued riided. 19. sajandi keskpaigas usuti Ameerikas, et kui osta lihavõteteks uued riided, siis see toob ülejäänud aastaks head õnne. Paljudes riikides usutakse seda veel tänagi.

3. Mõnes riigis kantakse ka lihavõtetekübaraid. 1933. aastal sai alguse lihavõtetekübarate kandmise traditsioon. Sellele pani alguse helilooja Irving Berlin oma teosega «Easter Parade» (lihavõtete paraad - toim.). See laul on paljudes riikides endiselt väga populaarne just lihavõtete ajal.

4. Munade kaunistamise komme tuli Ukrainast. Ukraina immigrandid viisid selle traditsiooni endaga USAsse kaasa ja alates sellest ajast on paljudes riikides levinud munade kaunistamise komme.

Reuters
Reuters Foto: DAVID MDZINARISHVILI/REUTERS

5. Keskajal mängiti munadega sootuks teistsugust mängu. Keskajal mängiti kirikutes sellist mängu, et kirikuõpetaja viskas kõvaks keedetud muna ühele kooripoistest, kes seejärel viskas muna oma kaaslastele. Võitjaks osutus see, kelle käes oli muna hetkel, mil kell lõi 12.

6. 1878. aastal tehti Valges Majas algust omapärase traditsiooniga. President Rutherford B. Hayesi ajal hakati Valges Majas korraldama kogupereüritust, mille raames toimus ka võidujooks, kus lapsed pidid lusika abil lükkama muna läbi muru. President Nixon oli see, kes leidis, et üritusel peaks olema ka maskott: suur karvane jänku.

7. Paljudes riikides on munapühad üks edukamaid pühasid maiustuste tootjatele. Kõige rohkem komme müüakse Halloweeni ajal, kuid müügiedult teisele kohale on tõusnud just munapühad.

8. Šokolaadijänest hakatakse tavaliselt sööma kõrvadest. USAs viidi läbi küsitlus, millest selgus, et 76 protsenti inimestest alustab šokolaadijänese söömist just kõrvadest; 5 protsenti söövad kõigepealt ära jalad ja 4 protsenti saba. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles