Kümme tarkade inimeste harjumust (mil pole midagi tegemist IQ-ga)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Vaimseid võimeid võib kategoriseerida erinevalt. Üks levinumaid on tarkuse jagamine «koolitarkuseks» ja «tänavatarkuseks». Koolitarkus viitab koolitundides omandatud teadmistele, tänavatarkus aga vastandub akadeemilisele ning tänavatargad inimesed on osavad kohanejad.

On aga inimesi, kes on nii kooli- kui tänavatargad ning siin on nende kümme tunnust, mille on kirja pannud Higher Perspective.

  1. Nende pea töötab nagu koorelahutaja. Nad on aktiivsed mõtlejad, kuid jätavad endale alati valikuvabaduse, kuna nad teavad: ebakindlusest võib tekkida uusi põnevaid võimalusi. Nad ei piira enda potentsiaalseid tulevikke ja võimalusi kinnise meelega.
  2. Nad mõtlevad, enne kui ütlevad. Nad ei vasta küsimusele, kasutades levinud klišeesid või habemega nalju. Nad mõtlevad hoolega järele ning annavad alati ausa vastuse.
  3. Nende eesmärk on panustada. Arukad inimesed pakuvad igas vestluses uue vaatenurga, aga nad ei räägi selleks, et vaikust täita. Nende eesmärk on alati midagi panustada, mis ka teistele kasulik võiks olla.
  4. Nad mõtlevad oma peaga. Nad ei lase teiste inimeste arvamustel mõjutada oma reaalsust. Nad mõistavad, et me kõik oleme inimesed ja seega võime eksida.
  5. Nad ei karda eksida. Eksimusi tuleb ikka ette ja sellest pole midagi. Tark inimene tunnistab oma viga ning ei lase oma egole sellest suurt kahju tekkida.
  6. Selle asemel, et teisi parandada, pakuvad nad uue perspektiivi. Konfrontatsioon ei vii kedagi kuhugi. Nad austavad teiste inimeste arvamust ning pakuvad vajadusel enda oma, teist maha tegemata. Tema vastus ei pruugi olla õige, aga alati on hea asju värsest perspektiivist näha.
  7. Nad ei ole lepitamatud. Präänikuga võidab rohkem kui piitsaga. Niipea, kui emotsioonid tuld võtavad, kaob igasugune produktiivsus. Nende eesmärk on tülisid lahendada, mitte neid juurde tekitada.
  8. Nad usaldavad kõhutunnet. Nad on õppinud oma intuitsioonile lootma, kuid oskavad piisavalt hästi eristada negatiivseid impulsse ning olla keskendunud.
  9. Nad on probleemilahendajad. Sageli püüavad nad leida pikaajalisi töötavaid lahendusi, selle asemel, et parandada asju ajutiselt.
  10. Neile ei lähe teiste arvamus üleliia korda. Nad loodavad ainult iseendale ning teavad, et tõeline õnn ja rahulolu peitub iseenda sisemuses. Nad tegutsevad enda sisetunde põhjal, olles kindlad, et nad ei tee nii kellelegi liiga. Ometi panevad nad teiste öeldu kõrva taha – nad lihtsalt jätavad alati endale viimase sõna.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles