Enesekindlate naiste viis erilist käitumisjoont

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Sageli arvatakse, et feminism on midagi koledat ning seda kasutatakse isegi sõimusõnana. Tegelikult on feminismi põhitõed lihtsad ning enesekindlate naiste käitumises avalduvad need väga selgelt.

Higher Perspective tegi väikese kokkuvõtte.

1. Ta ei karda elada oma eesmärkide järgi. Minevikus defineeriti naisi meeste kaudu ning naise elule võis eesmärgi anda vaid mees. Tänapäeval see enam nii ei ole. Naine defineerib ennast ja oma eesmärke ise. Ta võib teha, mida iganes soovib. Mitte miski ei hoia teda tagasi.

2. Ta naudib üksindust – ja mõnikord ta ei naudi seda. Ühiskond kipub naisele hinnanguid andma selle põhjal, mida ta parasjagu teeb. Kui naine istub kohvikus ja loeb raamatut, on ta tõenäoliselt häbelik kultuuritšikk. Kui ta on sõpradega baaris, on ta tõenäoliselt peenisejahil. Lugu pole aga sugugi nii. Enesekindlat naist ei defineeri see, mida ta on parasjagu hetkel otsustanud ette võtta. Ärgem tehkem eeldusi.

3. Ta ei usu ühiskonna ettekujutlusse «ideaalsest naisest». Tema jaoks on täiuslik naine see, kes teab täpselt, kes ta on ning võtab end sellisena. Ta teab, et ta ei pea enda juures muutma midagi, kui ta seda ise ei soovi.

4. Ta ei võta isiklikult, aga … Ta ei lepi ka igasuguse jamaga. Liiga kaua on naised pidanud leppima igasuguse juraga, mida maailm on otsustanud nende suunas loopida. Ta ei võta isiklikult, kui talle tänaval seksistlikke komplimente hüütakse, aga ta ei pea ka sellega leppima.

5. Ta teab, et ta saab maailma paremaks muuta. Patriarhaat on naised aheldanud koduseinte vahele ning kui naised lõpuks tööturule astusid, jäid nad ühetüübiliste tööde tegemise lõksu. Nüüd aga naised teavad – just nagu iga teine idealistlik, arukas ja energeetiline mees võivad ka naised muuta maailma paremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles