Kasulikke nippe, kuidas koristada kõige edukamalt

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Puhastuseksperdi koolitaja-konsultandi Kurmet Vasseri sõnul näitab koristamise kvaliteeti otseselt see, kui koristatud pinnad on puhtad ja ilma koristusjälgedeta.

Kurmet Vasser
Kurmet Vasser Foto: Erakogu

Kui pärast suurt koristamist jäävad ikkagi sust pindadele maha lapi- või mopijäljed, on sellel kolm põhjust:

1. Must töövahend. Mikrokiust lapid-mopid on kõigil kodus kasutusel, aga neid ei pesta õigesti. Kurmet tuletab meelde, et pärast iga kasutuskorda tuleb lappe pesumasinas minimaalselt 60 kraadi juures pesta. Kui sa seda ei tee, koristad sa määrdunud lapiga.

2. Vale lappide-moppide niisutusaste. Kui lapp on liiga kuiv, ei eemaldu mustus, kui aga liiga märg, aurustub niiskus ära, aga mustus koos koristusainega jääb pinnale. Märja koristuse järgselt tuleb pind kuivatada, siis on ka tulemus väga hea.

3. Vale koristusaine ja üle- või aladoseering. «Sorts ja törts ei ole mõõtühikud!» märgib Kurmet. See, kuidas sa puhastusainet valid, peab sõltuma mustuse tüübist ning sellest, kui tugevalt on see pinnale kinnitunud. Mõõda nii vee kui aine kogust!

Milliseid vahendeid kodukoristusel vajame?

1. mikrokiust klaasilappi: klaas-, peegel- ja läikivate metallpindade puhastamiseks;

2. mikrokiust tolmulappe: eraldi köögi, tubade ja sanitaarruumide jaoks;

3. head nõudepesuharja, mis talub kõrgeid temperatuure ja on ergonoomiline: kraanikausside, trappide, äravooluavade puhastamiseks;

4. põrandakuivataja-pühkijat koos mikrokiust põrandalapiga: erinevate põrandate puhastamiseks (lappe võib olla üks-kaks); 5. nõrgalt aluselist koristusainet (pH 9-10): köögi töötasapindade ja kraanikausi-, dušikabiini või vanni ja WC igakordseks koristamiseks. Happelist ainet kasuta ainult setete ja rooste eemaldamiseks, hape söövitab ja kahjustab seetõttu pindu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles