Kiirustava elutempo juures ei jõua suhted kireetapist edasi

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga inimene igatseb endale paarilist, olles sünnihetkest alates pidevas suhtlemises ja õige kaaslase otsinguil, tehes seda kas või alateadlikult. Paraku kipuvad kiirustavas maailmas suhted tänapäeval liialt lühikeseks jääma, jõudmata kireetapist edasi.

Enne suhte alustamist teise inimesega tuleb luua endast lugupidav ja armastav suhe iseendaga, kirjutavad Siret ja Janno Seeder raamatus «Suhete, sõpruse ja armastuse feng shui».

Autoritest paar on pühendanud raamatu esimese osa feng shui põhitõdede seletamisele, et järgnevates peatükkides viia kokku vaimse, füüsilise ja meelelise energia tasandid suhte toimimise põhimõtetega.

Suhe algab läbisaamisest iseendaga

«Hea suhte aluseks on inimene, kes esiteks austab ja armastab iseennast, teiseks armastab oma kaaslast eluteel, kolmandaks lapsi, neljandaks vanemaid, viiendaks sõpru, kuuendaks ...,» järjestatakse raamatus prioriteedid.

Kaasaegses kiirustavas maailmas on suhted autorite hinnangul liiga suure hoo sisse saanud, jäädes sageli liiga lühikeseks ning läbides suhte viiest etapist vaid kolm aktiivsemat ja jõulisemat. Esimeses etapis luuakse suhe (element «vesi»), teises õpitakse tundma partnerit ja ühisjooni (element «puu»), kolmas etapp on kirglik ja kõige muutlikum (element «tuli»).

Alles neljandat etappi iseloomustab stabiilsus, üksteise toetamine ja pühendumine (element «maa»), sageli algab see suhtejärk abieluga. Viiendas suhteetapis keskendutakse olulisele, väärtustatakse suhtes olevaid inimesi, nauditakse hetke ja teineteist (element «metall»).

Suhtemustreid on võimalik teadlikult muuta

Suhte ladusat arengut võivad takistada mitmed mustrid lapsepõlvest. Olles aga ise avatud ja arenemisvõimeline, on autorite arvates võimalik selliseid käitumismustreid teadlikult muuta – tuleb vaid leida sisemine motivatsioon.

Näiteks üks suhte vaenlasi on hirm saada hüljatud, mis võib kaasa tuua alateadliku käitumise, nii et partner hakkabki otsima võimalust suhte lõpetamiseks. Seesama hirm võib välja viia emotsionaalse kiusamiseni ja sealt edasi areneda isegi füüsiliseks vägivallaks.

Tasakaalus pole ka suhe, kus kogu energia pühendatakse partneri täiendamisele, unustades iseenda vajadused. Terves ja harmoonilises suhtes peab saama ilma hirmu või süütunnet tundmata avaldada oma vajadusi ja tundmusi.

Ligi tõmmatakse inimesi, kes toimivad kui peeglid

Rahulolematus suhtega on kerge tulema, kui ei anta endale aru, mis selle põhjuseks on. Tihti arvatakse, et põhjus asub kusagil mujal ja asutakse sellest lähtuvalt tegutsema, sealhulgas üritades elukaaslast muuta. Tegelikult peaks alustama endast.

Tõmmates ligi ebameeldivaid inimesi, mitterahuldavaid suhteid, tuleks pilk kõigepealt endasse pöörata ja küsida, miks sellist suhet või inimest endale ligi tiritakse. «Me tõmbame ligi inimesi, kes toimivad meie suhtes nagu peeglid. See, mida me teiste juures kõige vähem sallime, on sageli varjatud osa meist endist.»

Samuti arvatakse vahel, et just keegi teine peab meid õnnelikuks tegema ja armastuse majja tooma. Armastus aga ei eksisteeri meist väljaspool, võib lugeda raamatust: «Ainult me ise suudame ja oskame ja oleme võimelised looma armastustunde, aga mitte keegi teine väljaspool meid.»

Siret ja Janno Seeder jagavad feng shui õpetusi suhte iga etapi jaoks. Selleks, et (uut) suhet alustada, soovitatakse raamatus suhtlusringkondade energiate aktiveerimiseks proovida midagi uut, mis tooks uusi kogemusi ja viiks kokku uute inimestega. «Tehke iga päev midagi uut või uutmoodi,» soovitavad autorid uue energia loomiseks, märkides, et oluline on seejuures tegevuse teadlikkus.


Artikli kirjutamisel on kasutatud Siret ja Janno Seederi raamatut «Suhete, sõpruse ja armastuse feng shui» (Varrak).
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles