Kuus lapsevanemate käitumisviga, mis on lastele kahjulikud

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Ka lapsevanemad on inimesed ning sageli ei käitu me igas olukorras õigesti. Kui sa ennast aga siit nimekirjast ära tunned, siis oleks ehk aeg korraks hinge tõmmata ning mõelda, mida saad sa teha, et sinu käitumine lapsi halvasti ei mõjutaks.

  1. Maailm keerleb su laste ümber. Muidugi tahab iga lapsevanem, et nende lapsed oleksid õnnelikud, aga kui sa käitud, nagu keerleks kogu maailm su laste ümber, teed sa neile sellega hoopis karuteene. Lapsed muutuvad nii enesekeskseks ning ei oska enam teiste vajadustega arvestada, kirjutab Higher Perspective. Nii ootab lapsi aga ees tõenäoliselt vähem õnnelik ja vähem rahuldust pakkuv elu.
  2. Sa rõhutad (ekslikult) negatiivseid jooni. Sa võibolla ei adugi, kui palju võivad lapsed iseendid vihata. Lapsed võivad sulle teinekord pettumuse valmistada, aga see ei tähenda, et sa peaksid nendest halvimat eeldama ning nende enesekindlust maatasa tegema.
  3. Sa karistad halva käitumise eest ning ignoreerid head käitumist. On oluline, et lapsed mõistaksid oma käitumise tagajärgi ning õpiksid võtma vastutust oma tegude eest. Aga on ka oluline, et sa neid hea käitumise eest kiidaksid. Kui laps saab halva hinde, on normaalne, kui sa karistuseks ei luba tal mõnda aega videomänge mängida, aga kui ta hinded paranevad, on väga oluline, et sa seda märkaks.
  4. Sa häbistad ja ähvardad oma lapsi. Laste teod võivad olla väga frustreerivad, selles pole kahtlustki. Aga see ei tähenda, et sa tohiks neid selle eest häbistada. Häbitunne takistab arengut ning nad tunnevad, et nad pole armastust väärt. Samamoodi ei tohi lapsi karistada selle eest, mis ei allu nende kontrollile (voodimärgamine, haigus).
  5. Sa oled sõber, mitte lapsevanem. Lapsed lähevad kooli ja leiavad endale hulganisti sõpru. Sinult nad vajavad, et sa täidaksid vanema rolli. Lapsevanema ülesanne on seada piire, distsiplineerida.
  6. Sa ignoreerid oma lähisuhet ja keskendud ainult lastele. Perekondades, kus keskendutakse ainult lastele, on kurnatud lapsevanemad ja ärevil lapsed. On väga oluline, et sa võtaksid aega hoida oma lähisuhet elava ja tugevana.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles